Община Поморие и Исторически музей – Поморие ви канят да преживеете една незабравима вечер в магичната атмосфера на Античната куполна гробница в Поморие. Ще имате удоволствието да се насладите на концертните изпълнения на Анна Стефанова, Лариса Цивилева и Сергей Барс. В програмата са подбрани известни класически произведения, оркестрации на джаз, евъргрийн, поп, кино музика и други.

Концертът ще се състои на 17.08.2023 г. (четвъртък) от 20.00 ч. в Античната гробница.

Вход свободен! Заповядайте!

Тракийската куполна гробница е забележителен паметник на античната архитектура и датира от III – IV в. сл. Хр. Известна е още с наименованията си хероон или мавзолей. Тя е национален паметник на културата. Намира се на четири километра от центъра на град Поморие, на първокласен път 9 – Е 87, в отсечката Поморие – Бургас, в района на „Регионален център за научно приложно обслужване”, гр. Поморие. Тя е част от могилния некропол на древния Анхиало, споменаван многократно в антични и средновековни документи.

Състои се от дълъг 22 м. коридор, фланкиран от две трапецовидни помещения, и кръгла в план камера с диаметър 11.60 м. Покритието над кръглата камера – пръстеновиден, полуцилиндричен свод – е оригинално конструктивно решение, единствено срещано досега в Европа. Уникална е кухата колона в центъра на камерата, завършваща с отвор на върха, през който влиза светлина.

Могилата е описана още през 19 в. от чешките археолози братята Шкорпил. Гробницата представлява оригинално антично съоръжение, съчетание на тракийски обичаи с римска строителна традиция. Предполага се, че тя е хероон – мавзолей на богата анхиалска фамилия, в който периодично са извършвани религиозни ритуали.

До входа на гробницата има магазин за сувенири и информационни материали.