Спасителят от плажа в Поморие е задържан за срок до 72 часа и му е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда, осъществена по хулигански подбуди и извършена с особена жестокост, за боя над френския гражданин Джудикаел Танс. Това стана ясно от брифинг, даден по случая днес от окръжния прокурор Георги Чинев и директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

„Образувано е досъдебно производство, в хода на което са разпитани лица в качество си на свидетели, включително и пред съдия. С оглед на оценката, че са събрани достатъчно доказателства, е повдигнато обвинение за лека телесна повреда по хулигански подбуди и извършена с особена жестокост. Подчертавам, че това престъпление е от общ характер, като предвиденото наказание за него е лишаване от свобода до три години. Оттам насетне действията на прокуратурата бяха свързани с установяване и задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, в рамките на които ще бъде изготвено и внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.“, каза прокурор Чинев.

Старши комисар Калоянов представи хронологията на случая.

„Случаят е от 24 юли, когато в ранния следобед от тел.112 в Районното управление в Поморие е подаден сигнал за скандал на плажа. Посетен е от полицейски екип в състав от двама служители, които установяват, че скандалът вече е отминал. Установени са участниците, както и свидетели на случилото се, от които са снети обяснения.

На потърпевшия са дадени указания на следващия ден да посети Съдебна медицина, където да се снабди с съдебно-медицинско удостоверение, от което да стане ясно какъв е характера на телесната повреда. Това той е направил. На 25-и го е представил в районното управление. През този период от време служителите на управлението са събрали необходимите сведения и на 27-и са докладвали преписката в прокуратурата. Днес сутринта, вследствие на образуваното досъдебно производство и указанията на наблюдаващия прокурор, извършителят е задържан.“, каза старши комисар Калоянов.

Той припомни, че конфликтът е възникнал след спор за място под чадър в свободната зона на плажа.

В момента се изяснявала детайлно картината – кой е започнал конфликта, кой е проявил вербална агресия, кой физическа.

„Тепърва предстои разпит и на други лица в качеството на свидетели. Те са установени, предстои да бъдат разпитани, тъй като местонахождението им е извън в момента е извън Поморие и Бургас...

Противоречивостта на информацията наложи изясняването й в обективен порядък в рамките на предпроцесуалната дейност, което от своя страна даде възможност бързо да образуваме досъдебно производство.“, каза прокурор Чинев.