Модата Смяна на пола завладява и българските деца, съобщиха сексолози и психолози, цитирани от "Труд".

“Родители ме търсят за консултация, а причината е, че децата им, които са на възраст между 13 и 15 години настояват да си сменят пола”, разказа Лили Кръстева, която е психолог-сексолог. Попитана какви са причините за подобно желание тя отговори:“децата са в новата мода, която се налага. Тревожното е, че искат да променят пола си в една много незряла възраст”. Психоложката обясни, че дава насока на семействата с подобни проблеми да разберат откъде е дошла идеята.

Неин колега разказа, че консултира тийнейджъри с подобни проблеми и разкри, че влизайки в кабинета му повечето твърдели, че ако не им бъде разрешено да сменят пола си, ще посегнат на живота си. Заради страха, че ще загубят детето си родителите били готови на всичко. Прогнозите на специалистите са, че в България тепърва ще се сблъскваме с мащабите на проблем, който повече от 10 години тревожи Стара Европа.

“Хората над 18 години са свободни да решават своята сексуална ориентация, но до 18 с всички сили ще се борим децата да не бъдат обработвани за смяна на сексуална ориентация, на пола, да не бъдат подлагани на хормонална терапия”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като се разбра, че за три месеца са събрали едва 208 269 подписа в подкрепа на допитването им срещу джендър пропагандата в детски градини и училища.

Малкият брой хора, които са се подписали е заради това, че БСП превърна инициативата в партийно мероприятие, коментираха политици.

Въпросът, под който се подписваха гражданите, беше: “Подкрепяте ли въвеждане на забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различен от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България?”.

Събраните подписи вече са внесени в Народното събрание и това е първата стъпка от процедурата. След това председателят на Народното събрание Росен Желязков трябва незабавно да изпрати подписката на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО), която извършва служебна проверка не по-късно от 45 дни от получаването ѝ.

Ако поне 200 000 от събраните подписи са валидни, предложението се връща за гласуване в парламента и той трябва да се поизнесе в срок до три месеца дали да се организира допитване, или не. Парламентът обаче не е длъжен да обяви референдум, защото не са събрани необходимите по закон 400 000 подписа.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова беше скептична, че колегите ѝ в зала ще подкрепят провеждането на референдума. Надежда обаче ѝ давала започнала - по думите ѝ - “вълна срещу джендър идеологията в училище в няколко европейски държави”.

Зад референдума на БСП застанаха и пет организации за “защита на семейството и традиционните ценности”. Сдружението РОД (Родители, обединени за децата) на Шейтанов беше създадено на основата на Фейсбук групата “Национална група “Родители, обединени за децата”.