По-скъп ток ще ползват домакинствата по време на пиковите часове, когато потреблението на електроенергия е най-голямо. Най-често това е вечерно време след като хората се приберат по домовете си и пуснат климатици, готварски печки и телевизори. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които са пуснати за обществено обсъждане.

Промените ще доведат до либерализация на пазара на ток за бита. Това ще стане на два етапа. Още от края на 2023 г. ще има пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, но наред с това битовите потребители ще останат на регулиран пазар до 2026 г.

Това означава, че ЕРТ-та ще купуват електроенергия на пазарни цени, но ще трябва да я продават на домакинствата по фиксираните цени, определени от КЕВР, коментира за “Труд news” енергийният експерт Явор Куюмджиев. Това ще доведе до натиск за вдигане на регулираните цени на тока за домакинствата, продължи той. ЕРП-та ще купуват тока на пазарни цени по дългосрочни договори. Като 60% от тока за бита трябва да бъде енергия от нискоемисионни източници - вятърна, слънчева, геотермална, водноелектрическа или ядрена енергия. А хората ще може да плащат повече, ако искат да ползват зелена енергия.

Цената, на която ЕРП-та могат да купят ток на свободния пазар, е по-висока от цената за бита. За разликата в цените ЕРП-та или ще получават компенсации, или КЕВР ще повиши цената на тока за бита, или ЕРП-та ще отчетат загуби. В резултат от януари 2024 г. може да очакваме по-висока цена на тока за бита.

Още от края на годината се прекратява ролята на обществения доставчик на НЕК и се премахват квотите на производители за регулирания пазар. А пълната либерализация на пазара на ток за бита ще стане от края на 2025 г. Хората ще могат да сключват договори с динамична цена на тока, която ще се определя от ежедневните колебания на пазара. Или договори с фиксирана цена, която обаче ще бъде по-висока, когато има най-голямо потребление.