Повечето актьори мечтаят да изградят кариера, която да се помни дълго след смъртта им. Малцина успяват - шоубизнесът може да бъде трудно място за успех. Тези обаче, които успеят, могат да постигнат своеобразно безсмъртие на филмовия екран, пише Би Би Си.

Една такава икона е актьорът Джеймс Дийн, който загина при автомобилна катастрофа през 1955 г., след като се появи само в три филма. Но и трите бяха хитове. Но сега, почти седем десетилетия след смъртта му, Дийн е избран за звезда в нов филм, озаглавен „Back to Eden“ („Завръщане в рая“).


Дигитален клонинг на актьора – създаден с помощта на изкуствен интелект, подобен на този, използван за генериране на „deepfake“ – ще ходи, говори и взаимодейства на екрана с другите актьори във филма. Тази технология е върхът на холивудските компютърно генерирани изображения (CGI).


Дигиталното клониране на Джеймс Дийн представлява значителен тласък към границите на възможното. Не само неговият аватар ще участва в „Завръщане в рая“ и поредица от последващи филми, но също така ще взаимодейства с публиката в интерактивни платформи, включително с добавена реалност, виртуална реалност и игри.


Технологията далеч надхвърля пасивната цифрова реконструкция или технологията „deepfake“. Това увеличава шансовете актьорите – или някой друг – да постигнат един вид безсмъртие, което иначе би било невъзможно, с кариери, които продължават дълго след края на живота им.


Но напредналите технологии разтревожиха актьори и сценаристи, които стачкуваха в Холивуд за първи път от 43 години. Те се страхуват да не бъдат заменени от алгоритми за изкуствен интелект (AI) и твърдят, че креативността ще бъде пожертвана за печалба.