Рекордно високи температури ни очакват във вторник. За първи път това лято е обявен червен код за три области у нас. Най-топлият ден за това лято е на прага ни. До 42 градуса на сянка се очаква да достигнат температурите в Плевен, Велико Търново и Русе, съобщават синоптиците от НИМХ. За това и от института обявиха червен код за тези три области.

Опасно горещо обаче ще бъде в цялата страна - в 18 области се очакват температури между 39 и 41 градуса, а в седем- между 35 и 38. Оказва се - най-опасно е времето следобед, когато сградите са поели много топлина. За това и съветът е да не излизаме навън, ако нямаме наложителна причина. В столичната болница “Св. Анна” отчетоха и ръст в приема на хора с ритъмни нарушения заради жегите.


В горещи дни като предстоящите вторник и сряда трябва да пием много вода, призовава кардиологът д-р Рада Прокопова. „Хората трябва да знаят, че трябва да пият много вода, когато температурата над 30 градуса, което е горе-долу обичайно за нашата страна. Нашата популация генетично е свикнала на тези температури. Всичко над 30-32 градуса вече ни идва в повече”, посочва д-р Рада Прокопова, началник на Отделение по Кардиология - УМБАЛ “Св. Анна”.

При обезводняване следва падане на кръвното налягане и припадък. „Трябва да се ядат повече плодове, можем да си позволим да ядем по-солени неща през лятото. Това, което общо взето избягваме зимата, за да не задържаме вода”.

Специалистите призовават при възможност да останем вкъщи между 10 и 18 часа, както и да охладим помещението, в което сме. В случай, че нямате климатик, лекарите съветват да се доверите на добрите стари пердета, за да се ограничи влизането на жегата в стаята. И ако все пак се окажем навън - да ходим по сенчести улици и да пием вода.