Повдигането на темата за украинския сайт "Миротворец" в българския публичен дебат е класическа пропагандна операция на Русия.

Това заяви пред БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"За мен това е типична руска пропагандна операция с различни етапи. Започна на 11 юли с известната проруска журналистка Диляна Гайтанджиева. А на 13-и Захарова (говорителката на МВнР на Русия - бел. ред.), неочаквано за мен, се появи при Карбовски и взе да разправя за сайта. След 5-6 дена се появи "Възраждане" с позиция, а на 19-и и президентът Радев излезе. Очевидно имаме синхронизиране или самоактивиране на хората с проруски позиции", коментира Безлов в предаването "Преди всички" на БНР.

Според него в списъците на "Миротворец" с български имена има "странни хора". Анализаторът нарече "тъпо усилие" настояването "Миротворец" да бъде закрит, тъй като сайтът е регистриран в Тайланд и "може да се сложи в юрисдикция, където не можете да го пипнете."


Тихомир Безлов очерта като по-голям проблем "тази силна проруска линия, която отново се появява", защото според него "руската страна си се бори за процента русофили, които ги подкрепят - това е големият проблем на България".

Големият риск за България е, че Русия гледа на нея като на страна със слабости, смята той.

България беше световен феномен по харесване на Русия и Путин преди войната. След това подкрепата падна до най-твърдото си ядро и започна усилието, отбеляза анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му руската страна полага усилия да промени нагласите у нас.

Запитан каква позиция следва да заеме българската държава, за да защити своите граждани, попаднали в "Миротворец", Тихомир Безлов посочи, че не вижда риск за тези хора, "освен ако не отидат на фронтовата линия да отразяват руските победи".