Мисля, че темата с искането на оставки се изтърка. Туризмът е преживяване и това, което трябва да дадем на клиентите е качествено отношение. Моят апел беше да помогнем да защитим качеството на продукта. Защото аз не съм министър на ресторантьорите, аз съм министър и на потребителите. Без клиент нямаме бизнес, нали? Всички сме заинтересуваме клиентите да са доволни, без тях няма растеж. Това заяви в Бургас министърът на туризма Зарица Динкова. Коментарът и беше в отговор на въпрос за исканата й оставка от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, след като Динкова излезе с позиция във връзка с популярния случай с продажбата на телешко на грамаж и последвалата буря от реакции в социалните мрежи. Динкова днес е в Бургас, където проведе среща с кметове на общини от Южното Черноморие.

„Моят апел беше да бъдем много по-внимателни към това как се отнасяме към клиентите си, за да можем да защитим ставката от 9%. Данните от Българската стопанска камара сочат, че това е важно за развитието на бизнеса. В него имаме стотици малки и средни предприятия, семейства, които зависят от него и за които тази ставка е изключително важна. Моята цел е да я защита, да имам база, като стъпя на това, че ние развиваме и предлагаме един по-качествен продукт, с отношение към клиента, към възможностите му за преживяване в услугата туризъм в България.“, каза министър Динкова.

„Нашата амбиция е да развиваме качествена услуга и смятам, че голяма част от бизнеса се старае да го прави.

Не виждам причина да говорим за оставка, затова, че аз съм си свършила работата. Работата на министъра е да балансира между потребителите и бизнеса. Ресторантьорите са един сегмент от този бизнес. В случая аз защитих интереса на целия туристически сектор. Трябва да поддържаме добър имидж. Не може да демонстрираме такова отношение в индустрия, която всъщност гостоприемството е в основата на продукта, който предлагаме.“, добави Динкова.