Ескалират днес и утре температуратурите в Гърция, достигайки много високи стойности предимно в континенталните части, но също и в островните райони.

Според метеорологичния бюлетин, високите температури достигат своя връх днес като ориентировъчно максималната стойност на температурата достига в северната част на континента 38 до 39 градуса, а в Централна Македония и вътрешността на Епир 40 до 42 градуса по Целзий. В центъра на Атина живакът достигна днес 45 градуса.

Още по-високи температури бяха "уловени" от термокамерата на асфалта и колите.

Снимките са публикувани във Facebook на EnternityGR и всички те са заснети с термокамера.

На покрива на колата са констатирани 84 градуса по Целзий, докато отстрани достига до 70,1 градуса. На друга снимка температурата на асфалта варира от 57,5 градуса до 62,3 градуса.

Атика се превърна в камина заради жегата "Клеон", като обстановката е изключително тежка. Показателно е, че температурата скочи до небесата, като жегата беше непоносима, а живакът в центъра на Атина, по-точно в "сърцето" на Синтагма, показа дори 45 градуса по Целзий.

Междувременно президентските гвардейци, въпреки жегата, остават неподвижни на позициите си пред Паметника на Незнайния воин пред Парламента. Както се вижда на снимките, много често дежурният се приближава до тях, за да им даде ледена вода и да изтрие потта от лицата им.

Въпреки високите температури, туристите не се поколебаха и отидоха до Синтагма, за да снимат евзоните.

Евзоните е термин, използван от времето на Омир , са различните полкове от елитни батальони на леката пехота на гръцката армия. В момента те са част от гръцката президентска гвардия, церемониална част, която охранява гръцкия парламент и гробницата на Незнайния войник на площад Синтагма в Атина.

Горещата вълна "Клеон" навлиза в страната днес с малко "почивка" от екстремни температури в неделя, 16 юли, къдогато температурата ще падне с 2 до 4 градуса. Към края на следващата седмица има тенденция за ново повишение на температурите, явление, което се следи от синоптиците.