В офиса на Сдружение „Онкоболни и приятели“ - Бургас на 17 юни от 14:00 часа ще се проведе благотворителна арт работилница, по време на която всички участници ще научат как могат да удължат живота на старите си дрехи. Средствата, събрани по време на събитието, ще бъдат дарени на Сдружение „Онкоболни и приятели“ в подкрепа на техните каузи.

Събитието се организира съвместно с българския бранд TexCycle, който е специализиран в събиране, сортиране, дистрибуция и рециклиране на употребявани дрехи, обувки и други текстилни изделия. През последната година компанията стартира инициативата с арт работилници „UpCycle с TexCycle“, която има за цел да информира обществеността за начините за удължаване на живота на дрехите, с цел намаляване на текстилните отпадъци, като едновременно с това подкрепя организации в тяхната благотворителна дейност.

С реализацията на събитието TexCycle ще подпомогне каузата на Сдружение „Онкоболни и приятели“ за закупуване на професионална бродировъчна машина, която ще увеличи конкурентоспособността на продуктите им. Приходите от продажбите на изделията, създадени в социалното предприятие на сдружението им „Нарисувай ми усмивка“ осигуряват достъп до безплатна психосоциална рехабилитация за техните членове.

Целите на Сдружение „Онкоболни и приятели“ са подобряване на условията, гарантирания достъп, равнопоставеност и равни шансове на онкоболните за лечение и грижи, съгласно националните и Европейските стандарти. В дневния им център се предлага психосоциална и здравна рехабилитация, информация, социални и юридически консултации. Всеки от членовете им може да се включи в групите по арт, психотерапия, лечебна гимнастика и фолклорни танци, както и зелени училища за онкоболни, които се провеждат сред природата.

Сдружението стартира дейността на социално предприятие „Нарисувай ми усмивка“ преди 8 години, като в него работят онкоболни хора в ремисия, а приходите от продажбите финансират дейността на дневния център към сдружението. В предприятието се изработват сувенири от текстил, ръчно рисувани аксесоари, облекла с бродирание шевици и витраж.

Повече информация за предстоящата арт работилница можете да откриете тук: https://fb.me/e/2TMnCGb5s

Повече информация за Сдружение „Онкоболни и приятели“ можете да откриете на фейсбук страницата им: Сдружение „Онкоболни и приятели“ Бургас https://www.facebook.com/profile.php?id=100064707454871