От днес започва записването за безплатния курс по компютърно програмиране за начинаещи и напреднали деца „Coding Kids Burgas“ през предстоящата лятна ваканция. Занятията ще обхванат близо 400 деца, които ще започнат курса на 03.07.2023 г. Той ще бъде с продължителност от четири седмици, в дните от понеделник до петък.

„Чрез „Coding Kids Burgas“ имаме амбицията да запалим любопитството на младежите към технологиите, да им помогнем да усвоят нови умения, както и да ги превърнем от консуматори на технологии в техни създатели. До момента за две години от стартиране на програмата общо бургаски 700 деца преминаха успешно обучението, което показва, че има силен интерес към програмата, затова ще продължим да я развиваме и надграждаме“, сподели кметът Димитър Николов.

За записване трябва да се попълни следния формуляр: https://forms.gle/uAnsWRMN1HbmR3SFA

Времетраене на занятията: час и двадесет минути /вкл. кратка почивка/. Крайният срок за записване е ДО ЗАПЪЛВАНЕ НА СВОБОДНИТЕ МЕСТА.

Начинаещите деца ще опознават света на технологиите чрез платформата "Scratch". Преминалите първото обучение през априлската ваканция ще се обучават с Лего роботчета и "Scratch", a най-напредналите ще изучават основите на "JavaScript".

След преминаване на обучението, участниците в Coding Kids Burgas ще получат поименен сертификат, който свидетелства за успешно придобитите знания и умения, като за придобиването му се изискват минимум 3 посещения.

За да се осигури максимална ефективност на обученията, ще се сформират обучителни групи до 12 деца, чиито обучения ще се провеждат от ученици от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и ментор. Децата ще бъдат разпределени в три възрастови групи: от 6 до 8-годишна възраст, от 9 до 10-годишна възраст и от 11 до 12-годишна възраст.

Локациите на провеждане на обученията ще бъдат отново Международния конгресен център до Морска гара, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“ и ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. Във формата за записване желаещите имат възможност да отбележат по-удобната за тях локация, както и периода, през който желаят да се обучават.

Програма „Coding Kids Burgas“ се организира от Община Бургас, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, със съдействието на EPAM Systems Bulgaria и Imperia Online и има за цел да предостави възможност на всяко бургаско дете на възраст от 6 до 12 години да получи безплатно образование в сферата на дигиталните технологии и програмирането.

Контакт за връзка с организаторите: тел: 0895 792 955; e-mail: codingkids.burgas@gmail.com