На тържествена церемония в Конгресния център кметът Димитър Николов връчи отличията на бургаските медицински сестри по повод професионалния им празник – 12 май, Световен ден на сестринството. Събитието бе специален подарък и знак на признателност от Община Бургас.

„Вашата професия е сред топ три в света, която няма как да бъде заменена от изкуствен интелект, защото търпението и човешката грижа са незаменими. А, това е същината на професията на медицинската сестра. Благодаря ви за търпението, за безсънните дежурства, себеотрицанието и високия професионализъм. Бургас повече от 50 години обучава медицински сестри. Затова благодаря на всички преподаватели от университета, които неуморно се грижат да обучават и да развиват тази професия. Благодаря и на синдикатите, с които сме партньори. Честит празник!“, с тези думи кметът Димитър Николов поздрави медицинските сестри в залата.

Медицинските сестри получиха индивидуални и колективни отличия - плакет и грамота за заслуги в своята професионална област в шест основни категории:

- За принос в развитието на ясленото дело и въвеждане на иновативни методи при отглеждането и възпитанието на деца от 10 м – 3 години;

- За иновативност в областта на повишаване здравното образование на подрастващите;

- За висок професионализъм и компетентност в системата на „Детско и училищно здравеопазване“;

- За активно участие в промоция на здраве и профилактика сред населението;

- За висок професионализъм и качество на предоставяните здравни услуги;

- За популяризиране и развитие на професията на медицинската сестра и подпомагане дейността на „Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи“ – Бургас сред медицинските специалисти от „Детско и училищно здравеопазване“.

В началото на церемонията бе връчена и една специална награда – „За популяризиране и развитие на професията на медицинската сестра“ на доц. Галина Терзиева, която освен медицинска сестра, е и д-р по педагогика и ръководител на катедра „Здравни грижи“ в университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

На празничното събитие присъстваха над 200 медицински сестри от всички болници, диагностично-консултативни и медицински центрове в Бургас. За атмосферата до началото на спектакъла се погрижиха децата от Вокална формация „Морски песъчинки“, а след това оперните изпълнители Мария Цветкова – Маджарова и Яни Николов от Държавна опера – Бургас и дует „Бургас“.

Гости на празника бяха още председателят на Общински съвет Бургас проф. Севдалина Турманова, председателят на Комисията по здравеопазване д-р Антонио Душепеев, зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева, Петя Стефанова – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - Бургас, Дина Димитрова – председател на КТ „Подкрепа“ - Бургас и д-р Татяна Николова – председател на КНСБ - Бургас.