”Обичам те, Айче, обичам те, мами. Ти си моята голяма любов. Винаги, винаги ще бъдем заедно, защото сме екип. Тази прекрасна, безумна, слънчева и добра енергия не може да се изпари. Невъзможно е!” Това написа майката на 15-годишна ученичка, изпаднала в мозъчна смърт в реанимацията в ”Пирогов”. Дариха органите й и спасиха няколко живота.

Две бъбречни трансплантации са извършени в Александровска болница, съобщават от лечебното заведение.

Донорът е изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчно-съдов инцидент. Тя е страдала от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен. Преди седмица, след лек удар по главата и заради заболяването си, момичето получава кръвоизлив и оток на мозъка и е прието в "Пирогов". Въпреки усилията на лекарите и извършената операция, Даная изпада в мозъчна смърт.

Бъбреците са трансплантирани на 28-годишен мъж от Момчилград и на 71-годишна жена от област Плевен, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност.


А от публикация на майката на Даная в социалните мрежи става ясно, че с очите на момичето ще гледа неѝн връстник.

Реципиентите се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза, добавиха от Александровска болница.

Екипът на Александровска болница изказва искрени съболезнования на близките на починалото момиче и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.