Касационният съд в Рим потвърди присъдата от две години затвор за родителите на 17-годишната Елеонора Ботаро от Падуа, която почина от левкемия през 2016 г. Семейството й е осъдено за непредумишлено убийство, защото отказало на дъщеря им да бъде направена химиотерапия въпреки лекарските предписания. Болното момиче се доверявало изцяло на думите на родителите си Лино и Рита, които били против традиционната медицина. Вместо това те следвали антинаучните методи Хамер, според които тумор се лекува с витамин C и с психотерапия. Според лекарите, ако на Елеонора била приложена химиотерапия, е имала 80 на сто шанс да оздравее напълно.

Според италианските медии Касационният съд сега е потвърдил присъдата на първа инстанция на родителите. Магистратите от Падуа аргументирали решението си с това, че правото на живот или смърт на детето не е в ръцете на родителите, които са пазители на живота на рожбите си и имат задължението да го защитават.

Въпреки че навремето съдът назначил специална жена, която да се грижи за интересите на момичето, тя стигнала до извода, че то било 100% повлияно от убежденията на родителите си и не вярвало в медицината и науката. Те вярвали, че химиотерапията е отровна и това внушили и на Елеонора.

Случаят с момичето датира от 2015 г., но едва година след заболяването си то било подложено на клинични изследвания. Елеонора починала през 2016 г., като майка й и баща й не позволили дори прилагането на болкоуспокояваща терапия. Те искали за дъщеря си само иглотерапия и витамин C.