Израелският експерт, за когото стана ясно, че е посетил мястото на взрива срещу автомобила на главния прокурор Иван Гешев на 1 май, е бил в България по покана на неправителствена еврейска организация, а не на прокуратура. Това пише "24 часа".

Генералът от резерва бил у нас във връзка със 75-та годишнина от създаването на Израел и визитата му не била свързана с държавното обвинение, твърдят магистрати.

Пристигайки у нас, експертът по контратероризъм разбрал за взрива срещу Гешев, с когото се познавали и поискал да посети мястото.

От позицията на директора на НСлС Борислав Сарафов в понеделник стана ясно, че израелският експерт не е виждал събраните доказателства, а единствено е огледал терена на взрива и нанесените поражения от металните сачми.

Това опровергавало тезата, която се появи в последните дни, че появата на чуждия експерт би могло да опорочи разследването.

Според Сарафов израелският гражданин е бил придружаван от неговия заместник Ясен Тодоров, който изпълнявал устно разпореждане на главния прокурор.

"Дори и това да е така, то е пресилено да се твърди, че Гешев упражнил въздействие върху събирането на доказателства", казват юристи.

Кой обаче е израелският експерт?

Той е генерал, ветеран от спецзвеното по контратероризъм на израелската полиция, известно като Yamam (Ямам). Отрядът е създаден през 1974 г. след като действащите по това време израелски специални части се провалят при опит да спасят заложници. При акцията загиват 21 ученици. Тогава се взима решение за създаване на спецзвено, което се специализира в контратерор и спасяване на заложници.

Експерти го определят като най-доброто за борба с тероризма в Израел и едно от най-добрите изобщо в света.

През 80-те и 90-те години на миналия век контратерористите от Yaмам участват много акции срещу терористи и престъпници. Към днешна дата макар и да се знае твърде малко за спецотряда, е известно, че да се стане част от Yamam, се минава изключително голяма цедка - освен физическа подготовка се държат шест психологически теста. Те разполагат и със супер модерен боен арсенал.