В нощта на 8 май руските въздушно-космически сили нанесоха серия от масирани удари по Украйна. По последни данни най-мощните удари са регистрирани както в тиловите райони на Украйна, така и в големите градове: Часов Яр, Одеса, Киев и др.

Сред поразените цели са летището Школни (именно оттам излитат БПЛА-камикадзе към Крим), мостът към Затока и складовете за боеприпаси.

Отбелязва се, че масираният удар на въоръжените сили на РФ е нанесен с помощта на дронове-камикадзе, както и с ракети Х-22.

Прави впечатление, че напоследък Киев е подложен на най-масираната атака от дронове-камикадзе. Кадри от последиците от стачката се разпространяват онлайн.

Според изявлението на кмета на Киев Виталий Кличко най-малко 60 БЛА са изстреляни в столицата и околностите, като 36 от тях са изстреляни само в Киев. В същото време Кличко уверява, че всички безпилотни самолети са били свалени от силите за ПВО на Въоръжените сили на Украйна.

Повредите на инфраструктурата обаче не могат да бъдат избегнати, а останките от БПЛА нанесоха значителни щети на инфраструктурата на града. Това са социални обекти и многоетажни сгради в Святошинския район на Киев, пише Avia.Pro. Освен това петима души са ранени.

По предварителна информация фрагменти от ракета са паднали в двора на частна къща в Голосеевския район на Киев и са предизвикали пожар. В квартал Шевченковски бяха открити фрагменти на пътното платно.

Руският военачалник Александър Сладков, коментирайки атаките на руските въоръжени сили, каза, че това е още едно доказателство, че руската армия все още има какво да победи, за да нанесе масирани удари срещу Украйна. Разузнаването също работи активно и следователно „оттук и дългият списък от цели с координати“.

Прави впечатление, че руските власти и военното ръководство все още не са коментирали ударите.