На 5 май любителите астрономи ще могат да проследят второто за годината затъмнение и първото лунно от полусянката на Земята.

То ще може да се наблюдава от България от момента на залеза на Слънцето, който ще бъде близък до изгрева на Луната в 20:29 ч. на 5 май за София, каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски", цитиран от БТА.

Той е автор на изданието „Гид на любителя астроном” на катедра „Астрономия” на Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, чието пето издание вече е достъпно онлайн за любителите астрономи.

Явлението ще започне доста по-рано – още в 18:14 ч. българско време на 5 май, когато Луната ще започне да навлиза бавно в земната полусянка, уточни за Маркишки.

Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 20:23 ч. – броени минути преди лунния изгрев за София, което означава, че Луната ще изгрее със затъмнен горен ляв край на своя диск. Явлението ще бъде видимо недълго след това, тъй като лунните затъмнения от полусянката са добре забележими за сравнително кратък интервал време около техния максимум – докъм 45 минути, според магнитуда на затъмнението, каза физикът.

„Тъй като на 5 май затъмнената Луна ще бъде съвсем ниско на изток-югоизток в началото на т.нар. граждански полумрак, нужно е да потърсим наблюдателно място с открит хоризонт в тази посока. Желаещите да видят явлението могат да си помогнат с бинокъл, през който биха забелязали по-лесно затъмнената област върху лунния диск”, съветва Маркишки.

Той посочи, че наблюдателите от Източна България ще имат предимство – за Варна Луната ще изгрее в 20:13 ч. и следователно оттам явлението ще се наблюдава по-дълго време, включително и в момента на максималната фаза в 20:23 ч. Луната ще напусне полусянката на Земята в 22:32 ч.

„Добре ще бъде да припомним, че при лунните затъмнения от полусянката на Земята не се наблюдават частични фази и пълна фаза”, каза астрономът.

Той уточни, че около момента на максимума част от лунния диск е с понижена яркост – изглежда сякаш е „посивяла“. Освен това в някои случаи, също около момента на максимума, можем да забележим леки оцветявания на лунния диск в различни нюанси, каза той.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунните са видими от много по-обширна част от земното кълбо. Затъмнението на 5 май ще се наблюдава от Азия без най-северните ѝ райони, Австралия, от Европа без най-западните ѝ части и без Скандинавския полуостров, от Африка и Антарктика.

Магнитудът на затъмнението ще бъде 0.965, което означава, че по време на максималната фаза Луната ще е навлязла в земната полусянка с почти целия си диаметър. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Везни, а Слънцето – в Овен, каза експертът.

Пълнолуние – лунно затъмнение в знака на Скорпиона. Това е най-страстният, емоционален, магически и екстремен знак в Зодиака.

Лунното затъмнение, което е възможно само по време на Пълнолунието влияе на вътрешния ни свят, психическото ни състояние, потребностите, семейните дела, взаимоотношенията с роднините.

Предстоящото Пълнолуние ще има магическа сила, мощна енергия, която ще позволи да трансформираме действителността. В този ден ще се изострят желанията, чувството за ревност, влеченията и зависимостите от другите хора.

Затъмнението е свързано с финансовата сфера, природните ресурси, кредитите, недвижимото имущество. В тези сфери може да се очакват промени. Денят ще затруднява емоционалната стабилност и яснотата на ума.

Това е период на непредсказуеми събития, повдигането на сложни теми, повтарящите се събития, може да възникнат неприятни ситуации, които да се влошат, а жизнените уроци да се ожесточат. Разумният, мислещ човек може да достигне високо духовно израстване при правилното използване на потенциала на лунното затъмнение на 5 май.

Потапяйки се дълбоко във вътрешния си свят може да се разрешат личните въпроси, да се анализират минали събития и да се открие причината за проблемите.

В този ден се дава шанс да се трансформират вълнуващи ситуации, да се промени обкръжаващата действителност, да се повлияе върху мисленето на друг човек.

Пълнолунието на 5 май 2023 г. ще е най-тежко за представителите на знака Телец, Лъв, Скорпион, Водолей. Бъдете внимателни, не пришпорвайте събитията, заемете изчаквателна позиция, опитайте се да установите връзка с подсъзнанието си. Не употребявайте вещества, действащи на съзнанието!

Периодът е подходящ за това да се отървете от вредни навици и токсични връзки. Сега е моментът да се самоусъвършенствате. Сега от особено значение ще е самоконтролът и дисциплината.

Не се привързвайте към материални вещи и земни удоволствия. Концентрирайте се върху духовното. Това е време за освобождаване от миналото и от излишното. Може да раздадете или изхвърлите старите си вещи.