Бургаският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета спрямо непълнолетния М. А., обвинен в убийство на македонски гражданин.

Ученикът е привлечен като обвиняем за това, че между 17.00 ч. на 22 април до 11.00 ч. на 27 април в курортен комплекс „Слънчев бряг“ - запад, в открита местност, намираща се между ресторант „Бъчвата“ и „Авеню Делукс хотел“, бидейки непълнолетен, но разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил И. Н., на 53 години, гражданин на Р Северна Македония. Престъплението е квалифицирано по чл.115, вр.чл. 63, ал. 1, т. 2 от НК.

Въззивната инстанция намери жалбата на защитника на М. А. срещу наложения постоянен арест за неоснователна и потвърди определението на Окръжен съд – Бургас като обосновано и законосъобразно.

Според апелативните съдии събраните доказателства по делото са анализирани правилно и е изведено разумното предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението и за реална опасност да се укрие, както и да извърши друго престъпление, ако е с различна мярка за процесуална принуда.

Към настоящия момент задържането под стража е най-подходящата мярка, която в пълна степен може да спомогне за постигане на целите по чл.57 от НПК, а инкриминираното деяние, по своите фактически и юридически характеристики, отговаря на критериите за „изключителен случай“, по смисъла на чл.386, ал.2 НПК.

Съдът намира определянето на най-тежката мярка за неотклонение за допустимо и обществено-юридически оправдано.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.