10 кадъра, подбрани от авторски фотографии и мисли на доц. Кристиан Таков- юрист, университетски преподавател и общественик са експонирани в Съдебвата палата на Бургас. Автор и куратор на изложбата - „Моралът е доброто“ е кинематографът Веселин Диманов, който изработи и документален филм за живота на юриста. Той е подбрал фотосите и посланието: „Доброто има непрекъсната необходимост в него да се влага енергия, за да продължи да съществува“ – мисъл на Кристиан Таков.

„Какъв по-добър слоган за годишнината, която отбелязваме, от моралът, който винаги трябва да следваме в делата си, за да правим света по-добър“, каза председателят на Окръжния съд в Бургас Бургас, Росица Темелкова. „Доц. Таков е емблематична фигура за нас-юрист и будител. И именно храмът на Темида е най-достойния дом за експонирането на тази изложба. Ние винаги се стремим да следваме правото, справедливостта и фундаменталните ценности“, заяви тя.

Инициативата е част от Дните на отворени врати на съдебната институция, която през 2023 г. отбелязва 145 години от своето създаване. На официалното откриване присъства един от организаторите на изложбата, Йордан Терзиев, който предаде поздравления и благодарност към ръководството на съда от майката на Кристиан Таков- Галя Йончева и авторът и куратор на експозицията, Веселин Диманов. „Окръжен съд – Бургас показва с тази инициатива, че делото на бележития юрист и радетел за правото ще се пази и помни“, каза Йордан Терзиев. Изложбата ще остане постоянна експозиция в съда.

Фотограхиите представят смислово – философската дълбочина на Таков. Всеки кадър е допълнен с негова сентенция, споделят организаторите.

„Не е нужно да чакаме велики промени. Достатъчно е да започнем с малки, но неотклонни стъпки. Често те се оказват достатъчни“; „Истината не може да ни отклони в грешна посока. Мълчанието със сигурност ще го направи“; „Законът не се прави за отделна конкретна ситуация, за конкретен човек, а въз основа на принципи“, всички тези и още вдъхновяващи мисли и запечатани фотографски мигове от доц. Таков могат да бъдат разгледани в Съдебна палата – Бургас.