Изразяваме нашето силно възмущение от този грозен терористичен акт, който стана вчера. Това е покушение не само срещу г-н Гешев, той е срещу прокуратурата като институция, срещу държавата и държавността, срещу устоите й. Изразяваме нашата съпричастност и подкрепа към Главния прокурор и неговите близки, които за щастие не станаха жертва на това деяние вчера. Не знам що за човек трябва да си, за да взривяваш бомба, когато знаеш, че идва автомобил с деца в него. Това заяви административният ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров днес пред Съдебната палата в морския град, където прокурори и съдебни служители излязоха, за да изразят своето възмущение от взрива срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев, както и да покажат подкрепата си към него и семейството му.

„Когато работиш за спазване на законите и правата на обикновените хора, а не за интересите на обвиняеми милиардери и организирани престъпни групи, е нормално да се ангажира власт и пари срещу теб. Когато не успяха да го отстранят по един начин, сега се опитват да го направят физически. Целта беше физическо ликвидиране на главния прокурор, така както ликвидираха специализирания съд и прокуратура. Да направя една връзка - помните атентата в Сарафово, когато бомбата беше с тротилов еквивалент 2,5 кг. и имаше 6 убити и около 30 ранени, сега по предварителни данни на експерти тротиловият еквивалент е 3, т.е. по-голям. Ако беше точно насочен към автомобила, щеше да има много сериозен трагичен резултат. Може би е помогнало това, че автомобилът е бил брониран. Възмутени сме от този терористичен акт, втори в новата ни история, след този в Сарафово.“, добави Любомир Петров.

По повод появилите се коментари, че взривът може да е инсценировка, той каза: „Мислите ли, че г-н Гешев е толкова ненормален, че да жертва двете си деца в такъв инцидент. Това не подлежи на никакъв коментар и е жалко, че политици го тиражират“.

„Категорично и решително осъждаме този безпрецедентен, този брутален опит да бъде взривена държавността и правовия ред в страната. Няма да се посвеня да квалифицирам случилото се вчера като терористичен акт и то без аналог в най-новата ни история. Всеки непредубеден български гражданин може да си даде сметка какво означава този терористичен акт срещу действащ главен прокурор на държава от ЕС. Изразявам пълна подкрепа и съпричастност – човешка и колегиална, към главния прокурор и семейството му и да уверя, че прокуратурата, както и досега решително ще бъде стожер и гарант за правовия ред и законността в страната.“, каза окръжният прокурор Георги Чинев.