Бомбата срещу главния прокурор е имала за цел да убива. Това заяви на брифинг директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.

„Днес около 11:30 главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който скоростта се намалява – избухва взрив. Той е изключително силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от близо 3 метра”, заяви той, цитиран от Нова тв.

По думите му взривът е имал насоченост към пътя. „Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент – около 3 килограма тротил, по изчисления на експертите. В нея е имало и осколки. Те са се разпиляли и забили в отсрещните дървета. Очевидно бомбата е била с намерение да убие. Не е била целта ѝ сплашване, не е било фойерверки. Металните сачми, които намерихме, бяха с големина на човешки нокът”.

Сарафов уточни, че на мястото са намерени маркери, които са оставили извършителите. „Спрямо тях са се ориентирали, когато мине автомобилът, бомбата да бъде задействана. Изключително професионално подготвено покушение, а очевидно и добре изпълнено. само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му, както и случайни минувачи”, подчерта той.

Наказателното производство, което е образувано е по глава 1 от НК за терористичен акт.