Пазарът е свръхзареден в момента, има значителен превес на предлагането над търсенето. Това заяви пред БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По думите му може да се очаква спокойно лято с тенденция на задържане на цените.

"Като цяло зърното поевтиня в световен мащаб, там има един блокиран пазар при цени от около250 долара, които са отдавна. При слънчогледа и рафинираното олио се наблюдава срив в цените, далеч от пиковете от 2022 г. Търсенето също е много малко.

Всичко това създава сериозен проблем за нашите земеделски производители", коментира Иванов за състоянието на пазара на зърно.

При млечните продукти има стабилизиране на цените през последния месец. Свинското месо е на нивата от миналата година, рибата е с -10%, олиото с 30% по-евтино.

При захарта все още има индикации за покачване на световния пазар, като не се знае докъде ще достигне, коментира Иванов и допълни, че в момента цената на захарта е достигнала психологическа граница от 700 долара.

Когато намесите на държавата са навременни и правилни, проблем няма никакъв, въпросът е да не се намесва в пазарния механизъм, защото имаше доста предложения за груба намеса в пазарния механизъм. Това никога няма да доведе до нищо добро, каза още Владимир Иванов.

Той допълни, че се наблюдават свръхвисоки цени на лука, тъй като има дефицит, особено в Централна Европа. Дефицит има и при картофите заради лоша реколта в Германия, която е основен производител.