Фалшив мед залива Стария континент. Проверки са засекли такъв в 16 държави от Общността, сред тях и България, предупреди Еврокомисията. Става въпрос за пчелен мед, внесен в Европейския съюз от трети страни- основно от Китай и Турция, съобщи БТВ. По този показател най-много проби с фалшив вносен мед са установени в Германия, Полша и Испания.

В България от 8 проби, 3 са показали, че медът е бил подправян, най-често със захарен сироп.

Фалшивият мед няма да ни отрови, просто от него няма да получим полезните вещества от истинския, обясняват пчелари. Когато медът е узрял пчелите го запечатват. В Китай някои пчелари вадят питите от кошера преди медът в тях да е узрял. Това е форма на подправяне на меда. Също ако към истински мед се добави глюкозо-фруктозен сироп, който е от царевица.

"Когато говорим за фалшифициран мед или компрометиран само чрез такъв анализ може да се установи каква е истината“, казва пчеларят инж. Михаил Михайлов.

Анализът на този мед в лаборатория на Българската агенция по храните показва, че в него има 0,5% захароза. В доклада на Европейската комисия се посочва, че пробите с фалшив мед показват захароза над 20%. Установена е в меда, който се внася в Европейския съюз.

„Тогава, когато потребителят купува мед, той трябва да иска съответния документ от продавача“, обясни още пчеларят.

В документа пише, че медът, който си купуваме, е минал през анализ на агенцията по храните и показателите му са в норма. Като цяло българският мед е с отлични качества.