14-годишният Мишо от Несебър е ударил с кол македонския гражданин Игор Н. с кол по главата след уговорка да правят секс в горичката край заведение „Бъчвата“ в курортния комплекс. Липсват и пари от жертвата, а непълнолетният младеж е дал обяснения за престъплението. Това стана ясно от брифинг на наблюдаващия прокурор Иван Кирков и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

„Във вторник тази седмица македонският гражданин е бил обявен за издирване в Районното управление в Несебър. Веднага е започнала издирвателна дейност от служителите на управлението, вследствие на която установяват придвижване на жертвата с лице, което не е пълнолетно и живеещо в Слънчев бряг. Докато водят тези издирвателни действия, се получава съобщение за намерен труп в района на Слънчев бряг. Веднага е сформирана група, извършени са процесуално-следствени действия и в хода им се извършват оперативно-издирвателни работи по установяване на съпричастността на вече установеното непълнолетно лице. В хода на тези действия се установи, че именно това е извършителят на убийството. Не са се познавали преди това, като най-вероятно убийството е извършено в събота предната седмица“, каза старши комисар Калоянов.

Той добави, че младежът и македонският гражданин са осъществили контакт на улицата буквално. По данните, с които разполагаме към до момента, е имало уговорка за сексуален контакт, придвижили са се до мястото, където е извършено престъплението и жертвата е умъртвена чрез удари с кол по главата. Липсват пари, които бяха установени къде са изхарчени, с част от тях е изкупен залог в една от заложните къщи“, заяви директорът на ОДМВР-Бургас.

Непълнолетният е криминално проявен. Той е от семейство с нисък социален статус, занимава се с обща работа.

Прокурор Кирков подчерта, че извършителят е непълнолетен. „Той е привлечен в качеството на обвиняем. Наказанието, което се предвижда е от 10 до 20 години лишаване от свобода. Предвид редукцията на член 63 - до пет години лишаване от свобода. Обвиняемият е дал обяснение. Бил поканен от македонския гражданин да правят секс, виждат се в горичката, но се отказал от тази уговорка, а пострадалият го е дръпнал и той в своя защита е взел кола и го е ударил по главата няколко пъти. Изчакваме заключението на съдебно-медицинската експертиза, за да видим дали деянието да бъде преквалифицирано в по-тежко – за убийство с користна цел“, каза прокурор Кирков.

Непълнолетният има висящо досъдебно производство за грабеж на украински гражданин през септември 2022 година, отнел му е златен накит. Привлечен е като обвиняем.

Жертвата Игор работи тук за български бизнесмен, през зимата е работил в Банско, сега за лятото е дошъл два дни преди убийството в Слънчев бряг.