Европол ни е подпомогнала да разбием канал за трафик на хора, а и на наркотици към Великобритания. Разследването на престъпната мрежа започва във Великобритания през месец ноември 2021 г., а в Евроджъст случаят е отворен през януари 2022 г. по искане на властите във Великобритания.

Действия по разбиване на групата са предприети едновременно и в Великобритания, и в България, конкретно област Плевен. Задържани са 9 заподозрени, извършени са 8 претърсвания - по четири на територията на нашата страна и на Обединеното кралство. Намерени и иззети са различни вещи и предмети, пари в брой и скъпоструващи автомобили, имащи отношение към случая, на стойност над 1.1 милиона евро.

Заподозрените набелязвали и набирали уязвими български жени и са ги транспортирали до Великобритания, като жертвите били принуждавани да проституират и разпространяват наркотици в Лондон и околностите. Според първоначалните данни приходите от престъпната дейност са били изпирани чрез бизнес и движимо и недвижимо имущество във Великобритания и България, пише още News.bg.