На 7 април ма сцената на Бургаската опера бе успешната премиера на комичния балет в две действия "Зле опазено момиче", по музика на Луи Харолд и Пиер Гаво. На сцената на Държавна опера – Бургас, точно на Световния ден на танца – 29 април, събота, ще оживее отново пасторалната картина на балетното произведение, по режисура на Галина Калчева. Постановката е наситена с багри, емоции, динамика, изящни музикални мотиви, носеща витални послания и, разбира се, както подобава на комичен балет – много смях.

Преди 41 години, през 1982-ра Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата, разбира се, е символична – всяка година на тази дата се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към танцовото изкуство. Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. А според Жан-Жорж Новер, създателят на балета като самостоятелен театрален жанр, това е „драма, написана с музика и въплътена чрез хореография“. Рождената дата на Новер – 29 април, е определена от ЮНЕСКО за празник на танца по цял свят. Защото „Целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети!“ – твърди Морис Бежар. „Не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото“, е според него балетът.

Хореографията и режисурата на новото заглавие в репертоара на бургаския културен институт са на Галина Калчева. „Зле опазеното момиче“ съдържа много оригинални елементи и подход, съчетаващ класическите прийоми с иновативни хрумвания. „Зле опазеното момиче“ е колоритен спектакъл за любовта! Балетното заглавие, наситено с весели и непринудени ситуации, комични моменти и предизвикателства към изпълнителите, е един от най старите европейски балети, достигнали до наши дни. Бих се радвала новата постановка да бъде част от богатия репертоар на Държавна опера – Бургас!“, разказва за новата постановка Галина Калчева. Репетитор на балетния състав е Марина Змеева‐Маркова, помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов, които са неизменна част от структуриране на цялостния бляскав облик на представлението. Сценограф на новото заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев. „Процесът на раждането на сценографията за една нова постановка е труден, свързан с много нерви. Като влязат зрителите в залата, никой няма да пита: „Трудно ли ви беше?“, а когато угасне салонът, като светнат прожекторите и се вдигне завесата – публиката трябва да ахне!“, каза той преди премиерата. И да, това се случи на премиерния спектакъл. Атмосферата на френска селска идилия бе сътворена автентично – със стил, вкус, финес и отношение към всяка подробност – с почерка на вещ майстор. И има сигурни индикатори, че новото заглавие в балетния репертоар обещава да стане хит.

В естетико‐смислов синхрон със стилистиката на сценографията са и превъзходно конструираните костюми, които внасят допълнително закачлив елемент в хумористичния сюжет. Те са дело на Яна Дворецка, художник със собствено виждане за една съвременна естетика, базирана на най‐доброто от класическите канони. "Зле опазеното момиче" е една забавна и красива история за любовта. Искаше ми се костюмите да имат по-“френско” звучене, затова използвах различни десени, както и пастелни нюанси на синьо, розово и лилаво. Балетният костюм е изключително предизвикателство в технологично отношение, но работата по тази постановка беше преди всичко удоволствие, благодарение на таланта и професионализма на екипа в шивашкото ателие на Бургаска опера.", разказа за творческия процес на създаване на костюмите за "Зле опазено момиче" Яна Дворецка, художник-костюмограф.

Времето, посветено на структурирането на цялостния облик на постановката и извайването на детайлите – до бляскава завършеност, е дало своя неоспоримо положителен резултат и това бе осезаемо на премиерния спектакъл на 7 април. От постановката струи истинската обич към сътвореното изкуство – с талант, отдаденост и съпричастност към общата мисия. Режисурата на Галина Калчева е изпипана – като изящна френска дантела, в която всяка брънка е на своето място, извайваща общия облик.

Впечатляващи са и визуалните ефекти, пресъздаващи буря на полето – със забележителна достоверност и въздействие на всички нива на възприятие. А солистите и артистите от ансамбъла се вписват вихрено в цялостната картина на френска селска идилия, която носи неподправена радост – семпло, естествено, с дъх на сено и вкус на сладост от живота.

Влюбената двойка Лиза и Колен на бургаска сцена в събота ще пресъздадат Даниела Туртуманова‐Стоянова, солист на балетната трупа, която бе безупречна на премиерния спектакъл, и Mасаки Такада /гост/, премиер-солист на балета на Държавна опера – Русе. Премиер-балетистът Даниел Тичков, който бе в блестящ сценичен тандем с Даниела Туртуманова-Стоянова на премиерата, претърпя контузия преди дни и е възпрепятстван да танцува на предстоящия спектакъл. Комедийно‐пародийният персонаж на Мама Симон отново ще бъде представен от Теодор Цаков, който изгради вихрено и със свежо чувство за хумор образа на премиерата.

И макар вдовицата Мама Симон да крои план да омъжи красивата си дъщеря за богаташкия син Никез, който ще бъде изигран дебютно от Кирил Филипов на спектакъла на 29 април /на премиерата танцува Емил Йорданов/, любовта надделява над еснафските принципи и влюбените тържествуват. В образа на Томас, бащата на Никез, влиза отново Светлан Николов. А за Мама Симон, чието строго сърце е умилостивено от нежните чувства на младите, получава своя съдбовен бонус – сърцето на Томас, баща на несретника Никез. И в края на френската приказка има не една, а две сватби. И менует, гавот и буре се сливат в единен танц на любовта...

В пищната постановка участват и артисти от ансамбъла на балетната трупа към Държавна опера – Бургас и възпитаници на балетните паралелки към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Красота, професионализъм – във всеки детайл, вълнение, въплътено в представянето на виталния спектакъл, който е като така необходимата доза радост в делника и несравнима естетска наслада – това е кратката визитка на новата балетна постановка на Бургаската опера „Зле опазеното момиче“.

Съдържание на комичния балет „Зле опазено момиче:

Лиза, дъщеря на богатата вдовица Симона /Мама Симон/, е влюбена в бедния селски момък Колен. Намеренията на майка ѝ са да я омъжи за Никез, син на богаташа Томас. Лиза тръпне в очакване на своя любим. Мама Симон прави всичко възможно да държи Лиза и Колен разделени, но не успява в опитите си.

На нивата. По време на прибиране на реколтата, Мама Симон и Лиза отведени на полето от Томас и Никез. Колен се присъединява към жътварите, които се веселят с непохватния Никез. Внезапно гръмотевична буря разпръсква танцуващите.

В чифлика. Вдовицата Симон и Лиза се завръщат у дома и скоро майката заспива. Лиза се опитва да измъкне ключа от престилката на майка си, за да се срещне с Колен, но не успява. В този момент пристигат жетварите да донесат реколтата и да получат своите надници. Скоро след това, Мама Симон напуска къщата. Лиза оставя сама. Вдовицата се прибира. За да е сигурна, че Лиза няма да се измъкне, майката заключва момичето в стаята й.

Пристигат Томас и Никез. Те са придружени от нотариус – за подготвянето на брачния договор.

Вдовицата Мама Симон дава на Никез ключа от стаята на Лиза. Момичето се появява заедно със своя любим Колен. Никез, огорчен, напуска къщата, заедно с баща си. Лиза и Коен молят вдовицата за прошка и искат нейната благословия. Отначало майката не приема, но всички я увещават и накрая тя се съгласява.

Щастлив край и всеобща радост. Любовта побеждава всичко!

Билети за премиерния спектакъл: на касата на Операта, каса "Часовника" /работи и в събота., както и е мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/balet-0mz9uvk и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1343264/performance.html.