Млечните продукти като сирене и кашкавал продължават да поскъпват на едро, въпреки че в магазините цената им плавно върви надолу. Това обаче реално не се забелязва от потребителите предвид факта, че надценката между борсата и щанда за крайните клиенти продължава да бъде огромна - средно 10 лева за килограм кашкавал и приблизително 5,50 лв. за кравето сирене. Това показва сравнение на данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за движението на цените на основните стоки през изминалата седмица и това на средните крайните цени на продуктите на дребно в страната от правителствения сайт foodprice.bg.

През изминалата седмица кашкавалът тип “Витоша” на едро продължава да поскъпва и средната цена, при която се продава на борси и тържища вече е 17,65 в./кг. В магазините обаче същият продукт се продава значително по-скъпо - средно срещу 29,28 лева за килограм. Почти в цяла Европа този тип твърдо сирене е значително по-евтино в сравнение с продаваното у нас. В Германия плащат за килограм кашкавал средно 17 лева, в Румъния - 19,14 лв., в Хърватия - 21,34 лв., във Франция - 21,20 лв., в Гърция - 28,06 лв.

Кравето сирене на едро у нас също поскъпва през изминалата седмица, показват данните на ДКСБТ. На едро то се предлага средно срещу 11,28 лева за килограм. В същото време в магазина продуктът се предлага за средно 16,63 лева за килограм, показва сайтът foodprice.bg. В Румъния и Германия кравето бяло саламурено сирене е по-евтино - съответно се предлага срещу 17,82 лв./кг и 15,52 лв./кг.

През изминалата седмица значително са поскъпнали както на едро, така и на дребно домати, краставици и зелена салата. Оранжерийните домати на едро вече струват с 27 стотинки повече на килограм спрямо предходната седмица или 3,92 лева за килограм. Вносните домати на едро се предлагат срещу 3,58 лева за килограм или с 13 стотинки повече спрямо преди седмица. На дребно доматите също поскъпват и крайните клиенти вече плащат средно за килограм около 4,50 лева, докато в края на март същото количество домати са се продавали срещу 4,08 лева за килограм.

Краставиците отново вървят към “златния стандарт” и поскъпват стремително от началото на месеца, като вече се търгуват срещу средно 4,62 лева за килограм на дребно. В началото на април зеленчукът е струвал 4,38 лв./кг. На борсите и тържищата краставиците също поскъпват, като увеличението за последната седмица е 11 стотинки за килограм оранжерийни краставици до 4,03 лева и 10 стотинки за килограм вносни - до 3,19 лв./кг.

През изминалата седмица са поскъпнали на едро още брашно, зрял фасул, имитиращи млечни продукти, кисело мляко, пилешко месо, малотрайни колбаси, банани, лимони, картофи, зеле и зрял лук.