Царят е гол. Това казвам. Крайно време е да се спре с това. Всяка година даваме повече пари за здраве, случват се повече хоспитализации, а хората не са по-здрави. Тогава какво получаваме в крайна сметка? Това пита д-р Гергана Николова.

Когато се прави бюджет за здравеопазване, трябва да се озхожда от мисълта за болния човек, от мисълта, че пациентът има нужда от бърза диагностика и от лесен достъп до системата. Пациентите имат нужда от повече права, за да може по-лесно и бързо да решават проблемите си. Това обаче става с финансиране на доболничната помощ, коментира пред Нова телевизия Николова.

Така че това, че здравният министър бил казал, че бюджетът за здраве се увеличава, няма да помогне на пациентите. Тези пари отиват в клиничните пътеки. За едно елементарно изследване пациентът трябва да влезе в болница за три дни. Е, кое е по-евтино!? - пациентът да отиде да се изследва, за да му се постави диагноза в доболничната помощ и оставайки си вкъщи, или като се настанява за три дни в болница? Да не говорим за ужасно дългия път на пациента, докато стигне до това изследване, разказа д-р Николова.

Като не знаят как се прави здравен бюджет, да видят какво правят другите страни. България дава с една четвърт по-малко пари за добоничната си помощ, където са пациентите, отколкото останалите. То и затова у нас има свръххоспитализации. Просто фунията е обърната наобратно, сбъркано е, категорична е тя.