„Арктурус“ вече е у нас. Изолиран е първи случай на подварианта на XBB.1.5, съобщи пред „Телеграф“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Той е на дете на около годинка, което е било лекувано в МБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

„Става дума за кърмаче, което е хоспитализирано в средата на март. Вече е добре и няма усложнения. Заболяването не е протекло толкова тежко, като не е ясно дали родителите са пътували зад граница. Тепърва ще анализираме ситуацията, но засега няма нищо тревожно“, коментира проф. Христова.

По думите й детето е било с типичните за ковид симптоми. Новият подвариант не протича тежко, но има потенциал за по-лесно разпространение.

„Идва от Индия, където се разпространява много широко, а вече и в много други страни. Не бих генерализирала, че основният симптом е конюнктивит“, обясни експертът.

Проф. Христова уточни, че наистина има леко увеличение на случаите на коронавирус у нас, но това не е притеснително.

„То е много бавно, инертно е повишението. Не става дума за онова скокообразно нарастване, което имахме преди. Не може да се говори за вълна, ние сме в едно от най-ниските нива между вълните. Няма от какво да се притесняваме“, каза още директорът на националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова допълни и че грипът вече си отива, като с всяка изминала седмица заболеваемостта спада. Има все още единични случаи, предимно на тип Б.

Намаляват и варицелата, и скарлатината, като тенденцията е от няколко седмици.

„Нивата се застопориха и тръгнаха надолу. Това вече е устойчиво“, заяви експертът.

Съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев заяви от своя страна, че коронавирусът ще намалее рязко следващия месец, със затопляне на времето.

„През последните седмици има ръст на случаите на ковид, вероятно се дължи на събиранията на закрито“, коментира проф. Кантарджиев.