Целта му е овладяване на българската прокуратура и преформатиране на политическия и икономическия живот. Това, което ще последва, е една лавина от доноси срещу Главния прокурор с опит за овладяване на прокуратурата. Той и затова е създаден. Така главният прокурор Иван Гешев коментира от Бургас предложения законопроект за съдебна реформа. Той е в морския град на посещение днес, като се срещнал със студенти по право от Бургаския свободен университет, а в момента е при учениците от Английската гимназия.

Това, което ще е последва е да предоставя въпроса пред Конституционния съд, за да прецени той дали съответства на Конституцията. За всички български юристи, не само за мен, а за Върховния касационен съд, защото ако прочетете становището му, той противоречи на българската Конституцията...

Ако това е цената за създаване на правителство, е тъжно за българската държава и въобще за времената, в които живеем. Ще напомня, че някои наричат това съдебна реформа. Не може да е съдебна реформа да създадеш една процедура за 4 човека, която е различна за останалите български граждани. Това се наричаизвънредно законодателство. Някои наричат това отчетност. Не, това не е отчетност. Отчетността е пред Народното събрание. Само че Народното събрание 3 години не изслушва докладите на Главния прокурор, председателя на ВКС и ВАС. Отчетността може да е пред ВСС. Някои го наричат контрол. Няма как да контролираш магистрати, председател на ВКС и Главен прокурор. Това са едни клишета и хибридки, които не отговарят на истината. Истината е, че това е един противоконституционен текст, който искат да приемат, за да овладеят прокуратурата. Едни го наричат съдебна реформа. Къде виждате съдебна реформа в това?“, каза още той.

Предложената реформа не е за контрол. Няма такова нещо. Нали обясних за какво е – евентуално, ако главният прокурор извърши престъпление, да бъде разследван по начин, различен от българските граждани. Това контрол ли е? Отчетност ли е? Това е една система, в която се надяват да използват доноси да покажат въздействие върху главния прокурор и да овладеят прокуратурата. Няма да стане! Ще кажа защо. Дори и да го направиш и да искаш да овладееш прокуратурата, нали ти трябва компетентност?! Те нямат базова юридическа компетентност. Един министър на правосъдието, като го слушам – все едно агроинженер да говори за право или юрист да говори за агроинженерство. Сега бях в Бургаския свободен университет, то е забавно – питайте, който искате студент-юрист да се забавлява“, добави Гешев.

По въпроса с имунитета на депутата Радостин Василев, той каза, че ще прецени действията си в понеделник.

Вчера към края на деня е постъпило искане от Софийска градска прокуратура, аз съм го разпоредил на съответния отдел във Върховна касационна прокуратура. В понеделник колегите от Върховна касационна прокуратура ще изготвят становище за основателността на предложението и в случай, че преценят и аз преценя, че е основателно – ще изготвя съответното искане до Народното събрание с оглед провеждане на наказателно преследване по отношение на лицата, за които според колегите има доказателства за извършено престъпление. Както знаете, според българската Конституция – всеки е невинен до зоказване на противното, така че това е една рутинна процедура, която ще се прилага и съм прилагал към всеки един гражданин с имунитет, в случая – народен представител.“, каза Гешев.

През последните три години кой не е казал нещо по мой адрес. Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти... Радостин Василев трябва да се нареди на опашка, много е дълга опашката...", каза той.