Митническите служители на Митнически пункт Лесово откриха голямо количество контрабандни стоки на стойност 1 100 000 лева в тайници - двойни стени на четири товарни автомобила с българска регистрация.

Четирите камиона са пристигнали един след друг на изходящо трасе на МП Лесово на 14.04.2023 г. от България към Турция, управлявани от турски граждани. В зоната за митнически контрол водачите са обявили, че камионите са празни и нямат нищо за деклариране. Превозните средства са селектирани от митническите служители на пункта за щателни митнически проверки, при които са открити контрабандните стоки. От четирите товарни автомобила са иззети общо 92 650 електронни цигари, 800 опаковки никотинова течност за електронни цигари, 14 700 ампули и таблетки лекарствени продукти – предимно анаболни стероиди, 450 броя компютърна техника и 2560 смарт телефони. Контрабандните стоки са били укрити в тайници –двойни стени на четирите товарни автомобила. Установено е също, че превозните средства са собственост на търговски дружества, регистрирани в България.

По случаите са образувани четири досъдебни производства по описа на ТД Митница Бургас, които се провеждат под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол. По искане на Окръжна прокуратура - Ямбол е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на четиримата турски граждани. Те са обвинени по четири отделни досъдебни производства за контрабандно пренасяне на стоки, чиято обща стойност възлиза на 1 100 000 лева. Определението на Окръжен съд - Ямбол подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Бургас.