Екип изследователи потвърди съществуването на трета протопланета. Тя е кръстена HD 169142 b, съобщава БТА. Астрономите от университета в Лиеж (Белгия) и университета Монаш (Австралия) са работили с данни от Европейската южна обсерватория, събирани от 2015 г. до 2019 г., както и по-нови наблюдения. Анализът им потвърждава съществуването на протопланетата.

Планетите се образуват от струпване на материал в дискове, заобикалящи новосъздадени звезди. Когато планетата все още се формира, т.е., когато все още събира материал, тя се нарича протопланета.

Досега са потвърдени само две протопланети - PDS 70 b и c, и двете в орбита около звездата PDS 70. Този брой вече е увеличен на три с откриването и потвърждението на протопланета в диска от газ и прах около HD 169142, звезда на 374 светлинни години от Слънчевата система.


Поредица от изображения на системата HD 169142 показват образуващата се планета HD 169142 b, движеща се по своята орбита във времето. В следите на планетата се вижда ярък спирален ръкав, резултат от динамичното взаимодействие между планетата и диска, в който се намира.