Предвижда се създаване на Център за спешна медицинска помощ по въздух. Проектът за постановление на Министерския съвет за създаване на Центъра, предложен от служебния здравен министър Асен Меджидиев, е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздух ще бъде с предмет на дейност оказване на спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица на местопроизшествието и по време на транспортирането; осигуряване на медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт на донори на органи и на органи, предназначени за трансплантация, кръв и кръвни съставки, при необходимост от придружаване; осигуряване на медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт за нуждите на Министерството на здравеопазването, при необходимост от придружаване; координация на дейностите по предоставяне на транспорт по въздух, както и при възникнала нужда от специализиран въздушен транспорт чрез междуструктурна комуникация с Държавния авиационен оператор, центровете за спешна медицинска помощ, лечебните заведения, структурите на Министерството на вътрешните работи, регионалните здравни инспекции, Министерството на здравеопазването и други държавни институции и др. За сформиране на Центъра ще са необходими 68 щатни бройки.

Около 15% от населените места са с време за достъп в диапазона над 30 минути, при които оказването на адекватна медицинска помощ при спешни състояния е силно затруднено, тъй като съществува известна неравнопоставеност на населението по отношение на времето за достъп до спешна медицинска помощ, която според европейските стандарти е най-ефективна, ако бъде оказана в рамките на до 20 минути от инцидента, се посочва в доклада на министър Меджидиев.

Анализ за създаването на новия Център, включващ в структурата си четири бази за оказване на спешна помощ по въздух – в София, в Долна Митрополия, във Варна и в Безмер, показва, че ще са необходими допълнителни 8 500 000 лв., от които 6 800 000 лв. годишно за възнаграждения на служителите.

Първите два хеликоптера за нуждите на спешната медицинска помощ се очакват в България в средата на тази година.

Източник БНТ