Българското агнешко в момента може да се намери на цена между 20 и 29 лева за килограм - зависи от населеното място и каква е разфасовката.

Във фермите на живо тегло цената се повиши между лев и два, а в магазините до 4 лева.

70% от месото за Великден извън София се пазарува директно от фермите. Това съобщи пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

По думите му, и тази пролет може да останат непродадените агнета, ако се допусне дъмпинг.

„Има сигнали, че се внася агнешко месо с червен печат от Северна Македония, но после отива в кланиците. И там печатите се пренабиват. Като страната не е в ЕС, там може да не спазват изискванията при отглеждането и третирането на агнешкото“, допълни Караколев.

Той отбеляза още, че в България се отглеждат достатъчно агнета за вътрешния пазар. Ако реализацията им е пълна, това ще даде стимул за разрастване на производството. Но почти нямаме къси вериги на доставка.

„В момента сме разграден двор, внасят се продукти отвсякъде. От това страдат българските производители – отбеляза още производителят. – Трябва да има много повече практики за контрол и защита от страна на държавата.“

В пазарна икономика трудно се въздейства върху цените. От фермите до магазините те могат да станат двойни, съгласи се Караколев. И препоръча на потребителите да пазарувате от самите ферми.