Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Украйна, твърди един от изтеклите в интернет секретни доклади, съобщава Ройтерс. Течът на информация, чиято достоверност не може да бъде независимо проверена, медиите нарекоха Пентагонлийкс.

Графика с отговорите на 38 европейски правителства на исканата от Украйна военна помощ показва, че Сърбия е отказала обучението на украински войници, но се е ангажирала да изпрати оръжия или дори вече е предоставила военна помощ. Освен това се казва, че Сърбия има политическа воля и военна способност да доставя оръжие на Киев в бъдеще, въпреки че отказа да санкционира Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Изтеклият документ е маркиран като "секретен" и с гриф "забранено за споделяне с чужди разузнавателни служби и военни". Текстът носи дата 2 март и с печата на кабинета на обединените началник-щабове. Ройтерс подчертава, че не може независимо да провери автентичността на документа.

Засега кабинетът на сръбския президент Александър Вучич и украинското посолство в Белград се въздържат от коментар, както и Пентагонът.

Правителството на Вучич изповядва неутралитет във войната в Украйна, въпреки дълбоките исторически, икономически и културни връзки на страната с Русия.

"Ако този документ е автентичен, той или показва двуличието на Вучич по отношение на Русия, или президентът е подложен на огромен натиск от Вашингтон да достави оръжия на Украйна", коментира Януш Бугайски, експерт по Източна Европа от Jamestown Foundation, цитиран от БНР.

Разкриването на информацията идва малко повече от месец след като в проруски канал в Телеграм бяха публикувани документи за доставката от сръбски оръжеен производител на 122 мм ракети земя-земя "Град" за Киев през ноември. От документите е видно, че крайният потребител е украинското правителство. Русия поиска от Сърбия официално обяснение за предполагаемите доставки. Производителят от Валево отрече сделката, а президентът Вучич нарече твърденията "лъжа".