Проблемът със замърсяването на световния океан с пластмаса става все по-сериозен и е довел до образуването на цели острови от пластмаса - някои с размери по-големи от Великобритания. Пластмасата е навсякъде в жизнената среда на морските животни, а вече и в техните организми.

Публикации в различни сайтове, които се споделят от хиляди потребители на социалните мрежи, твърдят, че чрез рибите тази пластмаса попада и в хората.

Твърдение: Храним се с риба, която съдържа пластмаса

Подобни заглавия бяха публикувани в множество информационни сайтове (тук и тук) и бяха споделяни от хиляди потребители в социалните мрежи. Решихме да проверим до колко тези твърдения отговарят на истината.

Деница Петрова от "Грийнпийс - България" посочва, че Черно море е сред най-замърсените с пластмаса водни басейни в света.

Това са показали резултатите от кампания на природозащитната организация, по време на която е изследвано количеството на микропластмаса в морето. Открити са стотици хиляди микрочастици на един квадратен километър.

Изследването на Българското Черноморие е показало, че най-много пластмасови отпадъци има в устието на река Камчия, от където те попадат в Черно море.

"След години, под въздействието на солената вода и атмосферните условия, пластмасата в морето се разпада до микропластмаса. Рибите и другите морски обитатели често бъркат тези малки частици с храна. Поглъщат ги, а от там те попадат в хората", каза Деница Петрова.

Тази информация се потвърждава и от изследвания, извършени от учените в Института по океанология към БАН.

Доцент Виолин Райков съобщи, че вече има научни данни, които доказват наличието на микропластмаса в човешкия организъм.

"Тепърва ще се изследва как тази пластмаса влияе на човека, но със сигурност не е полезна. Тя попада в човешкия организъм не само чрез рибата, но и чрез други храни. Микропластмаса може да има дори и във водата, която пием.

Друг сериозен проблем е, че към тези малки частици се прикрепят химични вещества, които са вредни. Те обикновено се изхвърлят заедно с пластмасовите продукти", твърди още Виолин Райков

Четирима студенти от "Импириъл Колидж" в Лондон проведоха експедиция с яхта в Средиземно море с цел да изследват замърсяването с пластмаса на водните басейни. Ръководител на експедицията и капитан на яхтата е варненецът Искрен Пеев.

Експедицията трябва да приключи в средата на месец октомври.

"Когато пластмасовите отпадъци попаднат в моретата и океаните, те не се разлагат, а се разпадат на микроскопични частици. След време те се поглъщат от морските организми или попадат в питейната ни вода.

Ние използваме специална мрежа, с която събираме частици, по-големи от 180 микрона, като пробите ще бъдат анализирани в специална лаборатория.

Вече има изследвания за това, че пластмасата се натрупва не само в рибите, но и в птиците, като дори блокира работата на някои от органите им. В същото време проучване показва, че в телата на 80 процента от младите британци са открити следи от микропластмаса", съобщи Искрен Пеев.

Заключение

Твърдението, че ядем риба с пластмаса е ВЯРНО. Трябва да се има предвид обаче, че все още не е ясно какво е количеството микропластмаса, което даден човек поглъща с храната си.

Не се знае със сигурност и как пластмаса се отразява върху жизнените функции на човешкия организъм. Освен това, хората поглъщат пластмаса с много други хранителни продукти, а не само с рибата и морските дарове.