Мултимилиардерът, създател на компанията “Тесла” и собственик на социалната мрежа “Туитър” Илон Мъск, заедно със стотици глобални експерти подписаха в сряда призив за шестмесечна пауза в изследванията върху всички видове програми за изкуствен интелект (ИИ), по-мощни от ChatGPT, стартирал в средата на март, цитирайки “големи рискове за човечеството”, предадоха световните агенции.

В тази петиция, публикувана на futureoflife.org, те призовават за мораториум, докато не бъдат въведени системи за сигурност, включително нови специализирани регулаторни органи, наблюдение на ИИ системи, техники за подпомагане разграничаването на истинските от изкуствените фактори, способни да се справят с “драматичните икономически и политически сътресения (особено за демокрацията), което ИИ ще причини”. Петицията обединява фигури, които вече публично изразиха опасенията си за безконтролен изкуствен интелект, сред които и нашумелият автор и Ювал Ноа Харари, автор на западния бестселър “Sapiens”.

Самият директор на OpenAI, дизайнер на ChatGPT, Сам Олтман призна, че е “малко уплашен” от своето творение, ако бъде използвано за “мащабна дезинформация или кибератаки”. “Обществото се нуждае от време, за да се приспособи”, каза той пред ABCNews в средата на март.

“През последните няколко месеца станахме свидетели на ИИ лаборатории, заключени в неконтролирана надпревара за разработване и внедряване на все по-мощни дигитални мозъци, които никой - дори техните създатели - не може надеждно да разбере, предвиди или контролира”, се казва в декларацията.

Подписалите се включват съоснователят на “Епъл” Стив Возняк, членове на лабораторията DeepMind AI на “Гугъл”, шефът на конкурента на OpenAI, Stability AI Емад Мостаке и американски експерти и академици по изкуствен интелект, изпълнителни инженери на “Майкрософт”, посочва АФП.