По-тежки наказания за шофьорите, ако нарушат правила за движение по пътищата. Промените са залегнали в Наредбата за контролните точки и влизат в сила от 28 март. Така общият брой контролни точки остават 39, но могат много по-бързо да се стопят.

Ето няколко примера:

За управление на МПС с алкохол от 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда ще се отнемат 12 контролни точки. При отказ от тест за алкохол и наркотици – 15 контролни точки; за движение в лентата за принудително спиране – 10 контролни точки; за движение в платното за насрещно движение – 15 контролни точки; за превишаване на разрешената максимална скорост с над 50 км/час – 18 контролни точки; а за говорене по мобилен телефон без hands free ще ни взимат 8 контролни точки.

„Очевидно не може да се разчита само на общественото самосъзнание. Взимаме нещата основно в наши ръце. С промените възможностите за лишаване на водачи от правото да управляват МПС значително се увеличават. Завишени са контролните точки, които се отнемат за основните нарушения – осигуряването на предимство, превишената скорост, употребата на алкохол и наркотични вещества”, заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Пътният експерт Йонко Иванов обаче предупреди, че има места, на които шофьорите могат да се простят с книжката си за нула време.

Според бившия шеф на КАТ-София Тенчо Тенев новите санкции ще доведат до по-сериозна дисциплина сред водачите. „Това с точките е добро начало. Въпросът е да има малко по-строг контрол от страна на Пътна полиция”, заяви Тенев.

Новите санкции за шофьори не са достатъчни сами по себе си, за да се справят с нарушителите зад волана. Това мнение изрази в Бургас главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. По думите му е необходим комплекс от мерки - подобряване на инфраструктурата, подобряване самосъзнанието на водачите и възпитанието на подрастващите, както и нови законодателни промени, за които МВР настоява.

Намаляване на пътния травматизъм и дисциплиниране на шофьорите са основните цели на промените. Общият брой точки за шофьорите остава 39, а за младите водачи с до 2 години опит - 26. Но с новите правила тези точки вече могат много по-бързо да бъдат стопени до нула. Това би означавало отнемане на книжката най-малко за шест месеца. От Пътна полиция заявиха, че скоро ще бъдат завишени и финансовите глоби за нарушителите.