Скелети на множество автомобили бавно се надигат в Странджа - в района край Малко Търново и селата на Созопол. Пред пътуващите на от Бургас към границата се разкрива неестествена картина- гората е превърната в гробище за стари коли, а по ловните полета ситуацията е още по-впечатляваща.

Возилата изникват едно след друго като странни видения край Индже войвода, Стоилово, Босна…, а скритите в гората от Малко Търново към Граматиково ламаринени останки са още повече. Гледката отблизо е смайваща- колите буквално са обезкостени. Най-напред някой предвидливо е свалил регистрационните им номера, друг е отнесъл всички автомобилни гуми, трети се е погрижил за „фините настройки“ - задигнал е чистачките, тонколоните, огледалата, страничните и задните стъкла. А накрая са изтръгнати воланите и седалките. Това, което не е могло да се усвои от човешката ръка, е оставено на естествените процеси на природата и колите постепенно се разпадат под открито небе.

Впечатление прави един белег, който се повтаря при всички коли – предните стъкла са строшени. Знакът прилича на маркировка.

Кой оставя тази следа и колко време е отнело автомобилите да придобият завършения облик, в който репортер на БургасИНФО ги откри, очевидно трудно може да бъде обяснено от официалните институции с аргументи и факти. Сред местните жители са разпространени различни версии, като общото е, че тези автомобилни гробници са свързани с мигранти. Според една от тях колите са били оставяни с ключове на таблото от каналджии, след което са били установени и извадени от движение от служители на реда, а според друга – са зарязани там, след като незаконно преминалите границата са били хванати от полицията. Факт е обаче, че ламарините остават там, след което стават обект на разкостване от определени групи, състоящи се от мургави мъже.

Междувременно жители на Стоилово довериха, че в една от горските пресечки в селото, е скрит и цял камион. Местните твърдят, че с него трябвало да се превозват трупи, но между тях били скрити мигранти. Превозното средство се е превърнало в руина вече повече от 4 години. В района имало и захвърлени одеала, раници, лични вещи, че дори и документи, които обаче очевидно не са чак толкова примамливи. За разлика от камиона, който бързо бил претарашен.

Жителка на съседно село, която по време на обхода си из странджанските местности наш репортер помоли за упътване към разклона за Босна, където имало още един автомобил -фантом съобщи, че от колата отдавна не е останало нищо ценно. Но пък насочи към други возила, зарязани в околността. И сподели, че ако човек побърза, все още можел да се сдобие със сравнително запазени части от тях.

Между купчината старо желязо, като трън в очите се набива цял наръч документи, които дъждовете незнайно как са пощадили- фактури с данни на фирми, лични имена на купувачи, продавачи, телефонни номера, бележки, изписани на ръка за петдесет процентова отстъпка, оставени да изгниват на произвола на природните стихии на пода в колите.

Впечатление прави и още една подробност- на предните счупени стъкла още има стикери за застраховка „Гражданска отговорност“ и годишен технически преглед- все улики, които биха могли да дадат информация за собствениците на автомобилите, купувачите, реалните ползватели, броя на курсовете в пограничните райони, да се свържат с други евентуални престъпления и пр. И да потвърдят или отхвърлят версията, че колите-фантоми са използвани от трафиканти за превоз на бежанци. А също и да дадат информация за цялостната картина на мигрантската вълна. Ако някой все пак прояви интерес.

Все едно да намериш труп в центъра на Бургас и да го прескочиш“, обобщи картината бивш криминалист.


От небето ли падат тези коли?! Безобразие е да обречеш една територия, която наричаме белите дробове на Бургас, смята д-р Дико Патронов-лесовъд, бивш главен директор на Районна дирекция по горите в Бургас.

"Няколко стотин години са необходими, за да се разпадне в почвата една найлонова торбичка, а тук виждаме цели автомобили. Представете си колко дългосрочни ще се промените, които ще настъпят в екологичното състояние на територията. За цялата тази история си има отговорни и оторизирани структури. Първо това е Гранична полиция, второ самото МВР, трето – собственика на територията, ако тя е държавна-това е горското стопанство. Преди да се премине към почистване, трябва да извърши разследване от полицията. Иначе, никой друг не може да пипа автомобил, оставен в гората. Кой ще се позволи това? Може да бъде обвинен в кражба. Това са неща, изписани в закона. Няма кой да го усуква, случайни работи не стават. Нещата трябва да се казват с истинските им имена. За да има толкова много струпани накуп отпадъци – лични вещи, здрави раници, храна в срок на годност, която със сигурност ще им трябва за придвижването им, мобилни телефони и пр., това означава, че тук официално се извършва някаква обработка на тези, които са залавяни. Хванали са ги някъде и те са били принудени да захвърлят всичко. И се оставят всички тези неща там. Не падат от небето тези работи.", смята той.

Въпросите, които изпратихме до пресслужбата на МВР-София с молба за изясняване на случая, потънаха в лабиринтите на НПК и ЗМВР.

В отговор на Ваше запитване предоставяме следната информация:

В случаите, когато се касае за изоставен автомобил, не е заявено противозаконно отнемане и няма данни с него да е извършено престъпление, компетентност имат общинските власти.

При установяване на превозни средства, които са били обект на противозаконно отнемане, се прилага чл. 84 от ЗМВР. В общия случай, когато такова превозно средство е било обявено за издирване по Шенгенската информационна система /ШИС/, онзи, у когото е открито, следва да подпише протокол и се приканва доброволно да го предаде. След това се изпраща съобщение до страната, изпратила сигнала за издирване. Ако до 60 дни не последва отговор, със санкция на компетентен полицейски ръководител, то се предава с протокол на последния му известен собственик в България.

Във втория случай ППС се явява средство, с което е извършено престъпление и е веществено доказателство. При това положение се прилага чл. 53 от НК. След приключване на производството със санкция на наблюдаващ прокурор то се конфискува в полза на държавата.

В случаите на задържани мигранти в МПС автомобилът се изземва от водача. Без значение е дали МПС е с българска или чужда регистрация, дали е краден или не, автомобилът се изземва от служители на Гранична полиция, за което се съставя протокол. В хода на разследването, на база събраните доказателства, се изяснява фактическата обстановка и автомобилът може да бъде върнат на собственика с акт на прокурор или съдия. Може и да бъде отнет в полза на държавата с разпореждане на съда.

По отношение на репатрирането: Ако автомобилът е на ход, водачът с превозното средство съпровождат от полицейски служители до паркинг на ГПУ, където автомобилът остава на съхранение, като се изготвят съответните протоколи. Ако превозното средство има повреда или е претърпял ПТП, се ползва репатрак – за направените разходи се издава фактура, като те се изплащат от бюджета на структурата, която води досъдебното производство.