На днешната дата през 1913 година „непревземаемата” Одринска крепост е превзета от българската армия. 110 години по-късно отбелязваме Деня на Тракия като триумф в освободителните борби и апотеоз на българския дух.

Днес в градинката срещу сградата на Община Поморие официално бе открита и осветена паметна плоча на тракийските бежанци. Инициатор за създаването на такъв мемориал в града бе Тракийско дружество „Одринска Епопея”. С подкрепата на Община Поморие, Общински съвет – Поморие и със средства и усилия на дарители и спомоществователи, дружеството, което е пазител на българщината, успя да реализира своето дългогодишно желание. Преди официално да бъде открит паметника, в основата му бе положена пръст, донесена от родното за тракийци село Ениджия – едно от големите български села в Одринския вилает на Османската държава, разположено в полето на Източна Тракия.

Освещаването на мемориала бе извършено от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей, протойерей Борис Георгиев от храм „Свето Рождество Богородично“ и свещеници, а след церемонията по официалното откриване, председателят на Тракийско дружество „Одринска Епопея” Ана Тодорова връчи грамоти на всички личности, дали своя принос за създаването на плочите и за популяризирането на тракийското културно-историческо наследство.

На събитието присъстваха десетки потомци на тракийските бежанци и гости на празника, сред които и почетният председател на местното тракийското дружество, почетен гражданин на Поморие и основоположник на идеята за изграждане на паметника – Елена Мурджева. Всички те поднесоха венци и цветя, а кметът Иван Алексиев благодари на всеки, допринесъл за осъществяването на тази идея. „Да помним, да не забравяме родовата си памет и да я предаваме на децата си, защото така ще просъществува и България. Днес отдаваме почит на всички загинали герои, но денят е и празник, с който поздравявам всички тракийци и им пожелавам здраве и още дълги години да пазят и помнят традициите и поуките от преди 110 години“, каза кметът Алексиев.

За събитията от 1913 година и след нея припомни и проф. Георги Михов – член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и официален гост на събитието. Поздравителен адрес за Деня на тракия и по повод официалното откриване на паметна плоча на тракийските бежанци бе изпратен от областния управител на област Бургас проф. Мария Нейкова.

Програмата с надслов „Тракия: песен неизпята и сълза неизплакана“ продължи с празничен поздрав от Певческа група „Тракийка“ към Тракийско дружество „Одринска Епопея”.