По традиция се събираме на Петрова нива, за да почетем паметта на героите от Балканската война. Нека днес всички се помолим за онези, които преди толкова години са се вдигнали, воювали са за нас – идните поколения, за да можем днес да бъдем свободни. Поклон и наистина тракийци. Бъдете горди българи! Това каза пред монумента на Петрова нива кметът на Малко Търново Илиян Янчев, където той посрещна гости за отбелязването на Деня на Тракия.

„След като превзема Българската армия Лозенград, пред тях стои единствено най-важната задача – Одрин и Одринската крепост. На всички ни е ясно, че тогава специалисти - военни са говорили, че тази крепост е непревземаема. Но това не се касае за Българската армия. След няколко месеца, които са били на обсада, на 12-13 март (по стар стил), което днес е 25-26 март, генералът издава заповед за атака срещу крепостта. На 26-и непревземаемата крепост вече е превзета. Пада Одрин. На този ден няма как ние като тракийци и като българи да не се чувстваме горди и с високо вдигнати глави. Този ден остава като празник на свободата за тракийци. За героизма на нашите предци е ясно. На тази дата са пленени над 65 хил. турски войници, около 120 офицери и 15 генерали.“, каза още Илиян Янчев.

„Да посрещна днес, на Благовещение, толкова скъпи гости пред тази светиня на българската бойна слава, е много повече от чест за мен!

Денят на Тракия и Одринската епопея е ден за поклон пред всички, дали живота си за паметта на родовете си! Нека сведем глави пред тези герои и пред сегашните, които не забравят да почетат ежегодно паметника в м. Петрова нива на този ден!

Благодаря на всички, които бяха тук днес и слава на онези, чиито имена бяха споменати с почит и преклонение!“, добави той.