Кашкавалът в България е двойно по-скъп отколкото този в Берлин. А цената на маслото у нас е по-висока отколкото в Париж, Берлин и Виена. Това показва новият правителствен сайт foodprice.bg, от който хората може да преценят дали високите цени на храните у нас са обосновани.

Цената на опакования кашкавал в България е 30,12 лв. за кг., а в Берлин е само 15,79 лв. В Букурещ е 17,96 лв. за кг. Средната цена на пакетче масло от 250 грама в България е 7,36 лв., при положение, че в Париж е 5,14 лв., в Берлин е 4,88 лв., във Виена е 4,85 лв., в Букурещ е 7,08 лв., в Загреб е 5,25 лв., а в Прага е 4,95 лв.

От седемте страни, за които има данни, само в Гърция маслото е по-скъпо отколкото при нас - 8,02 лв. Същевременно изкупната цена на млякото е 1,04 лв. за литър и е близка до изкупната цена в останалите страни от ЕС, пише "Труд".

Самото прясно мляко в магазина е най-скъпо в България в сравнение със 7-те европейски столици, за които е попълнена информация в сайта. У нас един литър се предлага средно за 3,55 лева на дребно, докато в германската столица Берлин струва с над левче по-малко - 2,44 лв./л. В Загреб цената на литъра е 2,46 лв., в Париж - 2,68 лв., в Прага - 2,72 лв., във Виена - 2,90 лв., в Румъния - 2,92 лв. и в Атина - 3,21 лева.

На сайта има информация за цените на вносителите, като тези данни се подават от НАП и Агенция “Митници”. Има данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за цените на едро на основни храни в 22 области, както и данни за средни цени в търговската мрежа, но без съществуващите промоции.

Освен това има и данни за цените на дребно за 11 основни храни в седем държави от Европа. Таки информация се предоставя от търговските ни аташета и се събира от големи и малки магазини в столиците на тези седем страни.

Цената на сиренето на дребно е 17 лв., показват данните на новия сайт. Цената му на едро е с близо 50% по-ниска. А за производството на килограм сирене са необходими седем литра мляко, обясни министърът на икономиката Никола Стоянов.

На сайта има данни за цените на 30 основни храни, но за кашкавала например има информация за пакетиран кашкавал и за кашкавал от витрина без опаковка. Има данни за цените на 9 броя плодове и зеленчуци и 4 суровини, като например млякото.

Новият сайт дава и възможност на хората лесно да подават сигнали за нередности при продажбите на храни до компетентните институции. Трябва само да кликнат с мишката на компютъра е се отваря връзка за подаване на сигнал.