Екипи от специалисти от областните болници тръгват на посещения в малките населени места, където няма лекари. Това обяви в Разград служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"С новия закон, който успя да се гласува в предишния парламент, в понеделник приключва общественото обсъждане на проекта ни за държавното финансиране на областните болници, с което със сигурност ще можем да помогнем във финансово отношение допълнително.

Току-що се договорихме с директора и с общината и се започва от следващия месец, както в община Добрич го организирахме миналата седмица. Посещения на екипи от болницата в отдалечените и малките населени места, където в момента няма лекари", обясни Меджидиев.

Министърът посети многопрофилната болница в Разград, за да се запознае със състоянието на базата.

Той заяви, че завършването на проектите за изграждането на спешно отделение е приоритет, но министерството ще помогне и за реновирането на вътрешното отделение, отделението по пулмология и ортопедичното отделение.

"Другото, което видях - недоброто състояние на базата от гледна точка на легла и мисля, че ще успеем като дарение дори да подсигурим от Европа нови легла, шкафчета за оборудване на болничните стаи".

Както в цялата страна, така и в разградската болица изпитват остър недостиг на медицински сестри. По този повод министър Меджидиев съобщи, че след съвместното решение с министъра на образованието вече е факт разкриването на нови филиали към университетите за обучение на медицински сестри.

"Тук, в региона, се открива филиал в Добрич за медицински сестри и това, което ме прави щастлив е, че има доста кандидати", допълни министър Меджидиев. Той каза още, че в момента в аптечната мрежа не липсват антибиотици и други медикаменти.