Глутница бездомни кучета стресират бургазлии в ранните часове на деня. За това сигнализираха притеснени жители на кв. "Зорница".

Преди дни до блок 21 в квартала е забелязана глутница от 7-8 кучета. Хора от други квартали казват, че същата глутница броди из града от януари насам.

"Обикалят квартала, отиват до Морската градина, убиват котки. Появяват се около жилищните сгради най-вече през нощта", обясни Добрина Добрева, жител на Бургас.

Хората се обърнали към кмета, който е пратил екип на екоинспекцията, но оттам заявили, че могат да търсят кучетата само през деня.

Стоянка Добрева разказа, че глутницата е убила котка, за която тя се е грижила.

"В момента, в който се намесих, за да ги разтърва, те се обърнаха срещу мен. Глутницата е от 7-8 едри кучета".

Павлин Михов от дирекция "Екология" заяви, че са запознати със случая още от януари, когато е подаден първият сигнал.

"Миналата седмица получихме сигнал за 21 блок и наш колега зооинспектор се запозна със ситуацията. По никакъв начин не неглижираме подобни сигнали, напротив. За съжаление това се случва в тъмната част на денонощието и работата на екипа е силно затруднена".

Заместник-кметът на Бургас Весна Балтина каза, че популацията на бездомни кучета в града е сведена до минимум и че всички заловени кучета се кастрират. Тя призова гражданите да се информират за това какви грижи да полагат за животните, както и да не изоставят домашните си любимци.

Източник и кадър БНТ