Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас да закупим нови 7 млн. дози, обяви здравният министър Асен Меджидиев пред Би Ти Ви.

„България не е участвала в определянето на броя на COVID ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави, членки на ЕС. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. Така за България е планирано прекалено голямо количество“, коментира д-р Меджидиев.

„Реално ние ще трябва да платим и след това да ги унищожим. С тези пари можеше да се построи детската болница.Точно затова поставих темата в Брюксел по време на срещата на здравните министри в общността“, допълни д-р Меджидиев. Според него България е направила опит да дари тези ваксини, но никои не ги е пожелал. Страната ни няма право да ги препродава, затова служебният здравен министър е предложил в Брюксел, да се прекрати договора с фармацевтична компания „Пфайзер“ и да се препоръчват конкретни количества, според нуждите на всяка една конкретна държава, членуваща в ЕС.