Всички европейски шофьори, навършили 70 години трябва да си подновяват книжката на всеки 5 години. В случай, че пътните власти в държава членка на ЕС преценят, че някой кара рисково заради здравословни проблеми, той ще бъден пращан на медицински прегледи от комисия и подлаган на тест за годност, който може да включва дори опреснителни курсове с решаване на листовки и допълнителни часове за кормуване. Това предвиждат предложенията на Европейската комисия в проекта за директива на обща електронна книжка, която да важи за цялата територия на Европейския съюз.

Бъдещите правила бяха представен в началото на март, като в момента ги обсъждат експерти в различни страни, като в някои случаи директивата не се приема никак гладко.

Например във Франция и Белгия шофьорската книжка е безсрочна, в Германия е с валидност от 15 години, а в България - 10 години. Навсякъде обаче изискването за 5 години е въведено за професионалните категории - това са водачите на микробуси над 3,5 тона, камиони, автобуси и т. н. Навършилият 65 години французин, който има професионална категория, също може да си я запази, но на 5 години минава на лекарски преглед и ако там бъдат открити проблеми със зрението, двигателните умения, психиката и т. н., категорията му се “замразява”, тоест той няма право да работи като шофьор. Но в общия случай, ако увреждането не е голямо и позволява, той продължава да върти волана като любител до края на живота си. Има право и сам да се откаже от професионалните категории, за да не се занимава повече да ходи по прегледи. Много е вероятно французите, белгийците и дори гърците да отхвърлят предложението на ЕК е за обща 10-годишна валидност за всички до 70 години.

Но, внимание - при продължаването на валидност над тази възраст вече за по 5 години, в директивата се предлага хората да не ходят на медицински прегледи, както е в момента почти в цяла Европа. Ако искат да си продължат любителската категория от тротинетка, през мотопед, мотор, лек автомобил до лекотоварен микробус, пенсионерите, а и не само те, само ще попълват унифицирани медицински въпросници. Само в случай на проблем от органа, издаващ книжката (в България това е КАТ - б. а.), ще се иска лекарска консултация, а ако доброволният тестът е пълен с лъжи или неточности - това също става проблем, заради който ще се отказва подновяване на книжката, обясниха експерти пред “Труд news”.

В България няма такова правило, но законите в някои страни от ЕС дават право на органите за пътен контрол да искат принудително медицинско освидетелстване по възрастов признак, като границата е различна - най-ниската е от 50 години. С проекта за директива тази възраст става еднаква за целия ЕС и е 70 години. Ще има и утвърден единен списък за ЕС с кои заболявания е категорично забранено да се шофира, с кои увреждания и до какви степени и т. н.

Противно на очакванията за големи изисквания, забрани и всякакви други мерки, които да пречат на възрастните хора в Европа да шофират, общият дух на бъдещата директивата е точно обратен - тя е с либерално отношение към всички, които са в добро здраве, независимо от броя на годините, които са навършили, поясниха специалисти, които не пожелаха засега да бъдат цитирани.

Според тях това не е случайно, тъй като продължителността на живота в ЕС е висока, самите правила ще се обсъждат, приемат и отхвърлят поне в близките 2-3 години, а дори и след окончателното им приемане е предвиден още 4-годишен гратисен период, докато станат част от законодателството на всяка държава членка. Дотогава армията от шофьори с побелели коси в Европа ще е още по-голяма.