Латвия започна тази година да конфискува колите на водачи, задържани за шофиране в нетрезво състояние, предаде Ройтерс. Тъй като стотици превозни средства вече препълват латвийските пунктове с конфискувани автомобили, латвийските власти са решили те да бъдат изпращани на украинските военни и на болници, отбелязва агенцията.

Седем конфискувани от пияни шофьори коли вчера бяха качени на ремарке от държавен паркинг, заминавайки за Украйна. За два месеца в балтийската държава с население от 1,9 милиона души са били конфискувани около 200 автомобила от шофьори с установени над 0,15 % алкохол в кръвта, съобщават властите.

"Всъщност е много страшно, когато осъзнаеш колко много коли се карат от пияни шофьори", каза Рейнис Познакс, основател на неправителствената организация "Туитър Конвой", на която латвийското правителство е възложило да доставя конфискуваните автомобили в Украйна.

Държавата е обещала да изпраща всяка седмица десетки такива коли в Украйна и това ще бъде тест за възможностите на тази предимно доброволна операция, каза Познакс.

"Никой не е очаквал, че толкова много пияни шофьори карат коли, не могат да ги продадат толкова бързо, колкото хората се напиват. Затова ми хрумна и тази идея - да ги изпращаме в Украйна", обясни Познакс и се засмя, откривайки руско знаме, закачено в една от конфискуваните коли от собственика й.

Организацията "Туитър Конвой" вече е изпратила около 1200 коли, след като отправи призив за дарения в Туитър, дни след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година. През 2022 г. неправителствената организация събра 2 милиона евро за купуване на превозни средства, ремонти и други такива дейности.

При полицейска акция в Рига вчера четирима полицаи затвориха за половин час една улица, за да проверяват шофьорите за алкохол, но нямаше нито един водач в нетрезво състояние.

По данни на полицията в Латвия през 2022 г. около 4300 шофьори са били хванати, че карат с по-високо от допустимото съдържание на алкохол в кръвта по пътищата на страната. Пияни шофьори са участвали в близо 1000 пътнотранспортни произшествия през миналата година.

(БТА, Светослав Танчев)