13 водещи лекари специалисти започнаха безплатни прегледи на деца в Бургас днес, като записаните малки пациенти са 450. По този повод в ДКЦ I министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, д-р Валентин Димитров - изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, д-р Явор Пукалски - началник на отделението по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ „Пирогов“ и д-р Ваньо Видков – председател на УС на Столична лекарска колегия на БЛС дадоха пресконференция във връзка с изпълнението на Националната програма „Детско здраве“.

Прегледите са по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и се осъществяват съвместно с Община Бургас.

Това е уникална кампания, която заради Ковид беше прекъсната около 2 години. В момента 13 специалисти са на територията на град Бургас, има записани 450 деца и имаме уверението, че няма да върнем нито едно дете. Целта на прегледите е високоспециализирана профилактика и аз като министър гарантирам, че това ще влезе като практика в здравеопазването. Много важно е за родителите, че прегледите са в дни, когато са свободни и децата не са на училище, виждат ги специалисти, които има не в цялата страна, получава се комуникация между местните педиатрии с високоспециализираните отделения в София. Подобрява се връзката.“, каза министър Меджидиев.

Превенцията в детското здравеопазване е инвестиция в бъдещето на нацията, така че – благодарим.“, заяви областният управител Мария Нейкова.

Министър Меджидиев подчерта и усилията, които Бургас полага за изграждането на Детската болница.

Искам да похваля община Бургас за проекта, който те направиха, те дори изпревариха София. Миналата сряда на заседание на МС се гласува разрешение за Детската болница в Бургас. Това е стратегически проект, от това зависи националната ни сигурност и промяната в демографската ситуация. Изключително съм щастлив, че Бургас започна, ние в София се движим с бързи темпове. Майчиното и детско здравеопазване започва в цяла България. Това ми е приоритет като министър и се радвам, че има такива управници, държавници по градове и области.“, каза той.

Явно е, че има нужда от водещи специалисти – ендокринолози, гастроенетеролози, детски пулмолози и други, което осмисля още повече голямата идея на Бургас за изграждането на Специализираната регионална детска болница. Искам да благодаря на областния управител по този начин да доведем добрите специалисти тук в Бургас и да помогнат в лечението своевременното реагиране за тези заболявания, които създават проблеми в семействата.“, каза кметът Димитър Николов.

Инвестицията в децата е инвестиция в бъдещето. Наличието на детски болници в цялата страна е жизнено важно, но е жизнено важно и това, че трябва да изградим и кадрите. В крайна сметка сградният фонд се строи, но болницата я правят специалистите, затова се иска време. Много е добре, че това става приоритет на държавата. Бъдещето е пред нас и ще го видим“, д-р Валентин Димитров - изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“.