Сирни Заговезни, известен още като Прошка, е един от най-важните празници в българския народен календар. Поморие отново ще спази повелите на този ден, за да може заедно да прогоним Злото, а Доброто да поканим в душите и в домовете си.

Празникът на 26.02.2023 г. (неделя) ще започне в 12.00 часа на площада пред НЧ „Просвета 1888“ с представяне на обичая „Кукери“. Гост ще бъде кукерска група „Каменовски традиции“, сформирана с цел да покаже и съхрани едни от най-интересните български обичаи. Групата е лауреат и носител на множество медали от различни фестивали в страната. С атрактивни персонажи: булка, зет, баба, поп, клисар, мечкадар, мечка и доктор кукерите ще играят за здраве и берекет.

Всички малки и големи, които желаят да се маскират и да вземат участие в цветния карнавал, също са поканени. Празникът ще продължи с хамкане и шумно шествие, което да пропъди нежеланите земни твари, символи на злото.

„Скъпи родители, доведете децата си, пременете се и се включете в парадното дефиле. Нека покажем на най-малките българското културно наследство, за да може то да се предава през поколенията. Бъдете част от празника!“, призовават организаторите от НЧ „Просвета 1888“ и Танцов клуб „Чайка“.

Сирни Заговезни традиционно ще бъде отбелязан и в кв. Каменар от 17.00 ч. (до минералната чешма).