14 февруари е денят, в който почитаме паметта на Свети Трифон, но е и празникът на плодородието, виното, веселието и любовта. Дългогодишните традиции и богатата култура, свързани с лозарството и винарството, са неразделна част от историята на Поморие. Изминалата година изправи сектора пред сериозни изпитания, но благодарение на доброто партньорство между институциите, трудностите бяха преодолени. За да покажат своето единство и като жест към лозари и винари, Община Поморие, Национална лозаро-винарска камара и „Черноморско злато“ АД подариха на всички жители и гости на града едно прекрасно тържество.

Празникът започна в лозовите масиви на Поморие с ритуално зарязване и водосвет за здраве и плодородие, отслужен от Агатополски епископ Иеротей. В ритуала участваха домакините на събитието: кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Национална лозаро-винарска камара г-н Йордан Чорбаджийски, изпълнителният директор на „Черноморско злато“ АД Христо Янков и председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов. Заедно с тях в резитбата се включиха и редица официални гости, които по-късно приветстваха присъстващите от специално построената за деня сцена: Лазар Лазаров – вицепремиер и министър на труда и социалната политика, проф. д.н. Мария Нейкова – областен управител на област Бургас, Тодор Джиков – заместник – министър на земеделието, Лидия Станкова – директор на Областна дирекция ”Земеделие” – Бургас, както и кметовете на Айтос и Малко Търново Васил Едрев и Илиян Янчев.

„Връщайки се няколко месеца назад, когато ни сполетя бедствието на 17 септември, първите хора, които се отзоваха, бяха областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова и заместник – министър Джиков. Благодарение на тях цялата държава се задейства и нашите лозари бяха обезщетени. Не на последно място – благодаря и на „Черноморско злато“, че изкупиха продукцията на хората, за да могат те да си поемат глътка въздух. Нека Свети Трифон бди над вас, а природата да е благосклонна и да даде богата реколта!“, каза кметът Иван Алексиев. Той изрази надежда това пъстро тържество да се превърне в традиция.

Проф.д.н. Мария Нейкова също приветства бранша и сподели радостта си от доброто сътрудничество не само по празници, но и в трудни моменти. „Няма да се уморя да повтарям, че когато има добро взаимодействие между институциите, то тогава и проблемите намират решение.“, добави още тя.

Благопожелания за празника отправи вицепремиерът Лазар Лазаров. Беше прочетен и поздравителен адрес от министъра на земеделието Явор Гечев.

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков сподели, че за него е изключителна привилегия отново да се върне в поморийския регион само 6 месеца след бурята, повалила декари лозови насаждения, които днес вече са възстановени. Йордан Чорбаджийски – председател на НЛВК, коментира че през новата календарна година се очаква един изключително висок добив и грозде с отлични качества. “Радостен съм, че виждам лозарите в региона удовлетворени и че средствата, предвидени за тях след бурята, са напълно изплатени”, добави той.

За гражданите беше осигурена вкусна скара, греяно вино и богата фолклорна програма с участието на танцов ансамбъл „Раковина” с ръководител Владимир Данаилов, талантливата изпълнителка Нели Петкова и Славея на Странджа планина Жечка Сланинкова.

С ритуално зарязване в местните лозови масиви бе отбелязан празникът и в Каблешково. На площада пред НЧ „Атанас Манчев 1920“ кметът на община Поморие Иван Алексиев, кметът на Каблешково Ивайло Иванов и заместник – министърът на земеделието Тодор Джиков поздравиха всички присъстващи. Празнуващите там също имаха възможността да се почерпят с бели и червени вина, осигурени от фамилия Христозови, както и с вкусно мезе. За доброто настроение на каблешковлии се погрижиха народната певица Ирена Станкова, гайдарят Яни Тодоров, клавиристът Христо Георгиев и Танцов клуб „Емоция“ от школата при читалището.

И в двата града прозвучаха магичните български народни песни и се извиха дълги пъстри български хора.